Barnsligt underhållande folkrace

Väntetider. De långdragna laddningstiderna mellan race är en av få konkreta brister. Förhoppningsvis kan saken åtgärdas i efterhand via en patch. Bild:

Efter mycket om och men är Bugbears andliga Flatout-uppföljare äntligen här, skriver Alexander Ekelund.

Wreckfest. Format: Xbox One, Playstation 4, PC. Åldersgräns: 7. Betyg:

Vägen hit har varit lång och krokig för finska Bugbears andliga Flatout-uppföljare Wreckfest, som efter en misslyckad insamlingskampanj för att bekosta projektet (då under namnet Next Car Game) hamnade i ett slags finansiellt limbo. Först nu, drygt sex år senare, har slutprodukten till sist nått alla utlovade plattformar.

Trösten är emellertid att den är riktigt bra.

Den som är bekant med Flatout-serien kommer att känna sig som hemma i den unika blandningen av förhållandevis autentiska folkrace, krocktävlingar och knäppa plojevenemang. En ny humoristisk höjdpunkt är soffracen. Det är svårt att hålla tillbaka fnissattackerna vid blotta åsynen av 24 stycken ombyggda, hjul- och motorförsedda tvåsitssoffor som slirar runt och kolliderar med varandra.


Wreckfest är även överraskande bildskönt givet förutsättningarna, med välgjorda bilmodeller, detaljerade körunderlag och läckra ljuseffekter då solstrålarna dansar över asfalten eller kastar långa skuggor efter de tävlande. Särskilt imponerande är den avancerade skademodelleringen, som tillåter fordonen att knycklas ihop och deformeras till oigenkännlighet. Somliga kan vara så illa tilltygade vid loppens slut att direkt dråpligt lite av dem återstår.

Med dess solida körkänsla och relativt breda och varierade utbud av tävlingsgrenar – vilka dessutom kan avnjutas online – finns inte mycket här som avslöjar Wreckfests trassliga utvecklingshistorik.

Det tog minsann sin lilla tid, men slutresultatet lär inte göra någon besviken.

Alexander Ekelund

Mer läsning