Barnpassare räcker fram sin hjälpande hand

Skolade. MLL:s barnpassare har fått lära sig hurudana lekar som bäst lämpar sig för olika åldrars barn. Bild: Sofia Westerholm

Sommarlovet innebär en hel del planering för barnfamiljer. Vem ska ta hand om barnen då skolor och daghem håller stängt? För barnfamiljer i Sjundeå och Raseborg finns en lösning, Mannerheims Barnskyddsförbunds nyutbildade barnvakter.

Till hands för barnfamiljer finns nu såväl svensk- som finskspråkiga barnpassare. Ett tiotal personer har under våren genomgått en kurs i barnpassning och ställer nu gärna upp med en hjälpande hand.

Bakom kursen står Mannerheims Barnskyddsförbund (MLL) som även fungerar som koordinatorer för verksamheten.

– Verksamheten har funnits länge på finska men vi har bara haft ett fåtal svenskspråkiga som då gått kursen på finska. I år startade verksamheten i Raseborg och i fjol i Sjundeå, med många barnpassare på bägge språk, säger Minna Lindström, koordinator för familjeverksamheten vid Mannerheims Barnskyddsförbund i Västnyland.

Barnpassningskurserna är öppna för vem som helst men efter en kurs ska de som vill arbeta som barnvakt för MLL ännu genomgå en personlig intervju samt kunna uppvisa ett klanderfritt straffregister.

Vidare fungerar MLL sedan som koordinator och sammanlänkar barnvakterna med familjer som passar dem.

16-åriga Alina Varis från Karis är en annan av dem som nu kan titulera sig som utbildad barnvakt. Hon berättar att kursen bestod av 60 timmar skolning, en praktik hos en barnfamilj samt en inlärningsdagbok. Varis anser att den var både mångsidig och lärorik.

– Vi fick lära oss allt från hur man bemöter barn i olika åldrar till hur ett blöjbyte går smidigast, berättar hon.

Utöver det fokuseras mycket på leken.

– Vi går igenom hurudana lekar som passar vilka åldrar och provar på att själva planera lekar. Både barn och föräldrar uppskattar om barnvakterna själva är med och leker med barnen, säger Lindström.

Vårens kurs gick på både finska och svenska men under hösten kommer ännu en kurs ordnas, då helt på svenska.

MLL sammanför och stödjer

En annan av dem som deltog i vårens kurs är Christine Djupsjö från Karis. Hon är 26 år gammal och har under sin ungdom ofta vaktat barn.

Då hon hörde om barnpassningskursen fastnade hon genast för idén.

– Jag ville utveckla min egen kunskap och kände att det också är säkrare för barnen om man som barnvakt gått en sådan kurs, säger Djupsjö.

Dessutom såg Djupsjö en stor fördel med att Mannerheims Barnskyddsförbund efter kursen, fortfarande finns med som stöd.

– Tanken är den att koordinatorerna på MLL dels ska sammanföra barnvakter med familjer men också finnas där för både passarna och familjerna senare om problem skulle dyka upp, säger Lindström.

Registrering via hemsidan

Barnpassningen finns tillgänglig året om i Raseborg och Sjundeå.

– I framtiden hoppas vi få med även Hangö och Ingå, säger Lindström.

Om man som barnfamilj vill använda sig av verksamheten, bör man först registrera sig på MLL:s hemsida och där fylla i detaljer kring ens behov. Förmedlingen sköter sedan om att en lämplig barnpassare hittas och i de flesta fall lyckas det.

Lönen, 8,20 per timme, betalas direkt åt barnvakten i samband med arbetspasset.

Mannerheims Barnskyddsförbund garanterar att alla deras barnvakter har genomgått en barnpassningskurs samt att de är 16 år fyllda.

I Västnyland är kännedomen om verksamheten ännu rätt låg och Lindström hoppas att familjer alltmer skulle börja prova på barnpassningen.

– Detta är ett perfekt sätt för småbarnsföräldrar att få lite extra hjälp. Man kan lugnt gå ut och äta ihop och samtidigt veta att en pigg och pålitlig barnvakt vakar över barnen, säger Lindström.

Mer läsning