Barnhem engagerar hel klass

Tung transport. Kring 35 kilo väger den här lådan med kläder och leksaker. Från vänster Elin Grüne, Nikolaj Martin, Marcus Smedslund, Jakob Gottberg, Adam Manelius, Simon Sundström, Leonardo Martin, Anna Björkqvist och Emmi Lindholm. Bild: Lina Enlund

Elever i Ekenäs högstadieskola har samlat in kläder, leksaker och böcker till föräldralösa barn. Snart får sakerna nya användare i Filippinerna.

Tröjor, mössor, babykläder, skor.

Hopprep, tuschpennor, kritor, bollar, böcker, plastsaker, kramdjur.

Flinkt men varsamt lyfts plagg efter plagg och pryl efter pryl ner i två stora papplådor, som snart är fyllda till bräddarna.

Det handlar om kläder, leksaker och annat behövligt som eleverna i klass 9 C i Ekenäs högstadieskola samlat ihop under våren för att sändas i väg till ett barnhem i Filippinerna.

Den här veckan kunde eleverna packa ner de sista sakerna i lådorna, som snart börjar sin färd mot barnhemmet Asilo de la Milagrosa i staden Cebu som ligger på ön med samma namn i Filippinerna.

Temat väckte tankar

Projektet har engagerat hela klassen och det har genomförts som en del av undervisningen i etik. Maria Blomqvist som är lärare i religion, livsåskådning och merkantila ämnen och som leder lektionerna berättar att allting började då eleverna fick se en film om gatubarn i Filippinerna.

Filmen fick fart på både tankar och känslor.

Jonathan Roos som är en av eleverna i klassen och som adopterades som liten från Filippinerna fick berätta om sina egna reflexioner, och samtidigt kunde klasskompisarna ställa frågor till honom.

– Många av lektionerna har varit för känsliga för mig, säger Jonathan som ibland behövde lämna klassrummet för att samla sina tankar.

Insamling inleddes

Under en av lektionerna berättade Jonathan och hans mamma Klara Roos mera om Filippinerna, barnhemmet och adoption i allmänhet. Snart föddes idén att hjälpa barnhemmet helt konkret. Det handlar just om Asilo de la Milagrosa.

– Eleverna fick själva fundera ut vad barnen behöver och sedan började de kontakta olika företag för att se vem som vill bidra med vad, säger Maria Blomqvist som berömmer de ungas insats.

Jakob Gottberg, en av Jonathans bästa vänner, tycker att samarbetet fungerat bra inom klassen.

– Alla har velat vara med.

Diskuterat misär

Celine Häsänen säger att bemötandet varit gott bland de vidtalade bidragsgivarna och hon berättar om en företagare som skänkte en hel kasse med leksaker.

Projektet har också gett eleverna mycket, intygar Malin Alén och säger att hon fått en bättre inblick i hur barn kan ha det i mer fattiga förhållanden.

Maria Blomqvist säger att insamlingen haft en klar pedagogisk funktion.

– Vi har diskuterat väldigt mycket kring hur man kan hjälpa också på andra sätt än att ge pengar.

Eleverna har även bidragit med egna saker och kläder. I lådorna finns därmed både nytt och begagnat.

Många ställer upp

Det är rejäla packningar, sammanlagt kring 75 kilo, som snart transporteras till andra sidan av klotet. Fraktkostnaderna för försändelsen skulle bli väldigt höga om man ser till de normala tarifferna.

Men också här träder hjälpsamma krafter in. Både företag och privatpersoner har bidragit ekonomiskt till transporten och Scanphil som sköter frakten har lovat hålla helhetspriset på en human nivå, eftersom det handlar om välgörenhet.

Nytt besök 2008

Det var i april 2005 som Klara och Roger Roos åkte till Filippinerna för att hämta hem Jonathan. Han var då två år och nio månader.

I december 2008 åkte familjen igen till Filippinerna, den här gången för att hämta sin andra adoptivson, Ivan. Han levde också sin första tid på ett barnhem, men inte på samma som Jonathan.

I samband med resan 2008 besökte familjen också Asilo de la Milagrosa, som är ett katolskt barnhem och som sköts av nunnor. Till helheten hör också en skola och ett ålderdomshem.

Klara och Jonathan konstaterar att den aktuella försändelsen är på väg till rätt adress.

– Barnhemmet är välskött, men där finns inte överflöd av någonting, säger Klara Roos.

Med lådorna följer också två brev. Det ena är skrivet av de 20 eleverna, det andra av familjen Roos.

Mer läsning