Barnens egen dag i Barösund

Loppis. Adina och Elvira Kokko brukar själva köpa ganska mycket leksaker begagnat och nu får någon annan glädje av saker de inte använder. Bild: Patrik Lindström

Loppmarknad, ponnyridning och en trollkarl, på torsdagen samlades barnen i Barösunds hamn. Barnen sålde sina begagnade prylar, för att sedan kunna köpa sig en sockervadd.

Solen skiner i Barösunds hamn och barnens dag ordnades i år för andra gången. Det bjöds på underhållning i form av en trollkonstnär och ponnyridning. Det fanns även ett pysselstånd och i kvällstorgsstånden stod nu barn och sålde sina egna saker.

– Det har varit jätteroligt att vara här och sälja, säger Adina Kokko som är sju år gammal.

Hon är på barnens dag tillsammans med sin storasyster Elvira Kokko och de säljer sina avlagda saker. Elvira Kokko är elva år.

– Vi har ganska mycket spel och böcker till salu, sådant som vi inte längre behöver, säger Elvira Kokko.

Flickornas rum ska renoveras hemma och då ryms det inte in lika mycket saker. Att välja ut och sortera saker samt att prissätta har tagit en hel del tid.

– För min del skulle vi kunna sälja bort nästan allting, men vi har gjort så att många av sakerna är mina och sedan det som Adina också tycker att hon inte längre behöver av sina saker säljer vi, säger Elvira Kokko.

Förra året då barnens dag ordnades första gången kom flickorna bara för att titta på andras saker. Men i år tog de sig tiden att sälja sina egna saker. På det sättet får andra glädje av saker som de inte själva längre använder och de samlar ihop lite fickpengar.

– När vi har sålt en del får vi gå och köpa fish and chips till lunch, säger Adina Kokko.

Affärerna började bra för dem, de sålde ett stort Snövithus och ett Littles Pet Shop hus genast i början. Flickorna tycker att barnens dag är ett roligt evenemang.

– Det är varmt och skönt här i dag och har varit ganska mycket människor, säger Elvira Kokko.

Interaktion med publiken

Några gånger under barnens dag uppträder Professor Bluffo med musik, clowneri och trollkonster. Pekka von Cräutlein som står bakom karaktären har varit i showbranschen i 50 år och tycker det är roligt att göra uppträdanden i närheten av hemmet i Ingå.

– Det är ju ingenting kommersiellt på en sådan här dag, men här har varit bra med publik i alla fall, säger von Cräutelein.

När hans karaktär skuttar omkring och trollar ihop metallringar till en lång kedja tjuter barnen av skratt. Publiken får hela tiden hjälpa honom med att hålla i ringarna, kontrollera att de är hela och så vidare.

– Det viktigaste är att få en bra kontakt med publiken, annars blir det inte till någonting, säger von Cräutelein.

Han tycker att det är viktigt att sådana här dagar ordnas för att hålla liv i byn. Barnens dag blir en dag för hela familjen.

– Det är viktigt att ordna evenemang där hela familjen njuter, det ska vara äkta glädje för alla åldrar, säger von Cräutelein.

Han förklarar att barnen oftast kanske inte tycker om samma evenemang som vuxna och då det är något program specifikt för barn är de vuxna där för barnens skull och inte för att de tycker att det är roligt på riktigt.

– Som underhållare är det viktigt att vara här i nuet då man står framför en publik, säger von Cräutelein.

Mer läsning