Barn lär sig teater i autentisk miljö

Samarbete. Charlotta Eriksson, Annette Ström, Pauliina Hujanen, Emma Kullberg, Pamela Andersson och Sanna Himmelroos är med och förverkligar Teaterskolan. Bild: Lina Enlund

Om några veckor inleds Raseborgs teaterskola Konfetti där barn i lågstadieåldern får lära sig om allt som heter teater. Teaterskolan är tvåspråkig och förverkligas av fem organisationer.

Raseborgs kulturtjänster, Raseborgs Kulturinstitut, Västnyländska Ungdomsringen/Tryckeriteatern, Västnyländska kultursamfundet/Luckan Raseborg och Föreningen Kulturhuset Karelia har slagit sina kloka huvuden ihop och startar i höst den tvåspråkiga teaterskolan.

Målet är att erbjuda grundläggande konstundervisning i scenkonst, med inriktning på teaterkonst. Elever i åk 1–6 får gå utbildningen som ordnas efter skoltid både under hösten och våren.

I framtiden finns även planer och förhoppningar om att utöka verksamheten så att även barn i högstadieålder kan delta.

30 träffar och matinéuppvisning

De flesta barn får öva och lära sig teater på Tryckeriteatern i Karis och Kulturhuset i Karelia. De yngsta övar däremot i skolan och då gäller Seminarieskolan i Ekenäs och finska lågstadiet Kiilan koulu i Karis.

Eleverna delas in i tre grupper – grupp ett heter Aura (åk 1), grupp två Testa Teater! (åk 2–3) och grupp tre Teatermagi! (åk 4–6).

Dramapedagoger från Kulturinstitutet undervisar med gästande dramapedagoger från Västnyländska ungdomsringen.

Teaterskolan fördelas på 30 träffar och avslutas med en gemensam matinéuppvisning för de äldre grupperna. Matinéuppvisningen planeras för den avslutande veckan i maj. Temat för Teaterskolan är Den hemliga skogen.

Enligt kulturplanerare Sanna Himmelroos finns det ännu platser kvar till alla grupper.

Mer läsning