Bankdirektör Ekholm tackar för sig efter en omväxlande karriär

Ledigt. Nu hägrar semester frö Torbjörn Ekholm innan de riktiga pensionsdagarna sätter in. Bild: Johanna Lindholm

Förra veckan var Torbjörn Ekholm sista dagen på jobb, då han går i pension i juli. Hans arbetsliv har gått via sommarjobb från företagare till bankdirektör.

– Mitt första sommarjobb fick jag 1967. Då sålde jag bensin vid ­Veikko Laituris Shell station invid HSF, säger Torbjörn Ekholm.

Arbetet har alltid spelat en central roll i Ekholms liv. Under studietiden jobbade han vid räddningsverket i Hangö under veckoslut.

– Jag bytte till mig turer så att jag fick jobba hela helgen, så i princip var jag aldrig ledig.

Egna företag

Efter examen från Handelshög­skolan i Åbo fick han jobb som byrå­chef på skattebyrån i Hangö. Efter ett år infann sig tanken att detta kanske ändå inte var det han ville ägna sitt liv åt.

– Så då åkte jag till USA ett år, och när jag kom hem startade jag ett eget företag, Hangö fastighets­service, som finns kvar ännu i dag. År 1983 sålde jag min andel åt de andra delägarna, och i stället grundade jag en konsultbyrå, som med tiden köptes upp av dåvarande Andelsbanken Raseborg.

– Där stannade jag och utformade ett koncept med disponent- och bokföringstjänster inom banken.

Det som gläder Ekholm i dag är att han som företagare byggde upp två företag som fortfarande existerar och sysselsätter folk.

Nytta av allt

Det jobb Ekholm pensionerar sig ifrån är som ansvarig för Aktias ­företagskunder. Före det var han bankdirektör på samma bank. På den posten har han haft nytta av att vara sakkunnig i både skattefrågor och företagande, en kombination som inte alltid är given.

– Jag har haft nytta av att kunna avläsa ett bokslut ur båda synvinklar, det har hjälpt med att bedöma risker.

Det bästa i hans senaste jobb har varit nöjda kunder, liksom missnöjda varit det sämsta.

– Inom bankvärden är det en ständig balansgång att sälja, samtidigt som man undviker onödiga risker.

I äkta Hangöanda har också kombinationen av praktiskt företagande kombinerade med akademisk examen haft konsekvenser:

– Det hände att folk ropade "Sidu, där kommer gårdskarlsekonomen" när de såg mig, säger Ekholm, och tillägger att det alltid var med glimten i ögat.

Mera fritid

Men allt i livet är inte arbete. Nu får Ekholm mer tid över för sina intressen. Många Hangöbor ­förknippar honom säkert med hans motor­intresse:

– Men när jag fyllde 60 sålde jag motorcykeln och köpte en öppen Mustang i stället. Det är säkrare att köra bil än motorcykel när man blir äldre.

Hälsan sköter han genom stavgång. Det blir 30 kilometer i veckan, eller dryga fem kilometer varje vardagkväll. Djur, natur och båtliv är också något han uppskattar:

– Vi har otroligt vackra omgivningar i Hangö.

Ska du verkligen klara av att bara vara pensionär?

– Vi får se. Några tankar på nya projekt har jag väl, men inget är klart ännu.