Nya koncept på Seahorse Week

På grund av finska mästerskapen i banhoppning har Seahorse Week i Hangö inte kunnat ha alla de klasser de normalt har. Dock startar fler ekipage än tidigare och flera nya klasser ordnas i år.

Hästfest. Mellan onsdag och söndag fylls Hangö av hästar för att tävla i hoppning, tävlingsledare Mia Maukonen håller på med de sista förberedelserna.

I år har arrangörerna till Seahorse Weeks hopptävlingar i Hangö tvingats tänka om en del. Tävlingarna ordnas från onsdag till söndag.

Eftersom FM i banhoppning arrangeras veckoslutet efter och det inte går att ha två så stora tävlingar nära inpå varandra kan man inte ordna en stor nationell Grand Prix-deltävling på Seahorse Week i år.

– Hästarna måste få vila ordentligt mellan stora tävlingar, men i år har vi i stället vår egen Hangö GP, säger tävlingsledare Mia Maukonen.

För första gången har Seahorse Week även ett stort samarbete med Helsinki International Horse Show. Flera av klasserna fungerar som kvaltävlingar och vinnaren får automatiskt tävla i motsvarande klass på Helsinki International Horse Show.

– Vi är väldigt glada över samarbetet, säger Maukonen.

Fler ekipage än tidigare

Även om de största klasserna inte arrangeras i år lockar Seahorse Week ändå fler ekipage än tidigare. Varje dag går ungefär 300 starter och sammanlagt tävlar 436 ekipage.

– I år tävlar många tävlar många ryttare som ännu inte hunnit tävla så mycket och inte är på proffsnivå, säger Maukonen.

Ny klasser för i år är bland annat ponnycupen och juniorcupen, därifrån vinnaren får tävla på Horse Show samt FM i laghoppning.

– Laghoppningen tror jag att kommer bli en av tävlingsdagarnas höjdpunkter, säger Maukonen.

Enligt henne skapar lagtävlingar alltid lite extra spänning och tävlingskänslan brukar sprida sig även till publiken. Det kan bli en spännande kamp.

– Vi har en duktig kommentator som jag hoppas kommer att läsa upp resultaten och ställningarna på ett bra sätt som bidrar ytterligare till spänningen, säger Maukonen.

Den egna Hangö Grand Prix som avslutar tävlingarna på söndagen görs även den i samarbete med Helsinki Horse Show och Land Rover. Så trots att det inte är en Grand Prix-deltävling har klassen riktigt bra pris i pengar samt att vinnaren också får delta i Horse Show i klasser med hinder på 140-145 centimeter.

– Vi har fått 13 anmälningar till den klassen, vilket var ungefär vad vi förväntade oss, säger Maukonen.

En unik tävling

Seahorse Week är unika hästtävlingar i den aspekten att den arrangeras mitt i staden. Det gör att även icke hästmänniskor gärna kommer för att titta på tävlingarna en stund.

– Det blir ju en lägre tröskel då det är så nära och många tycker att det är roligt att följa med en hästtävling på nära håll, säger Maukonen.

Hon hoppas att det blir fins väder under tävlingsdagar och att läktarna är fulla av åskådare, så som det brukar vara. Hon vill dock påminna om att hästar är stora djur och blir lätt skrämda och då kan farliga situationer uppstå.

– Åskådarna ska hålla sig på de områdena där man får röra sig fritt och inte gå in på de områdena där hästarna rör sig, säger Maukonen.

Hon påminner också om att cyklar och barnvagnar är sådant som hästarna lätt blir skrämda för, så man ska försöka att bara ha med sådant om det är nödvändigt och då måste man hålla sig lugn.

– Det brukar gå bra och jag hoppas att både tävlande och åskådare är på bra humör under tävlingarna, säger Maukonen.

ANDRA LÄSER