Värt att vaccinera både gammal och ung

Fler föräldrar väljer bort MPR-vaccinet för sina barn i Raseborg jämfört med medeltalet i hela landet. Det är ändå inget Raseborgs chefsläkare Sofia Maleike-Ruohola rekommenderar.

Valbart. Vaccin som ingår i det nationella vaccinationsprogrammet är både frivilliga och kostnadsfria
MPR-vaccinet skyddar mot mässling, påssjuka och röda hund. För personer födda 1975 och senare ingår vaccinet i det nationella vaccinationsprogrammet och är därmed gratis för dem som väljer att ta det.
Av de barn som föddes år 2013 vaccinerades i hela landet 94,8 procent. I Raseborg var siffran lägre. 92,8 procent av spädbarnen fick MPR-vaccinet.
– Jag rekommenderar verkligen inte att man väljer bort vaccinet för sina barns del. I Finland är risken att drabbas minimal, men barnen växer upp och åker säkert utomlands någon gång i livet. Då är riskerna stora, säger Raseborgs chefsläkare Sofia Maleike-Ruohola.

Extra vaccinationstillfällen välbesökta

Inom Raseborg har under senaste tid rapporterats om tre fall av mässling. Som en följd av detta har man från hälsovårdens del ordnat extra vaccinationstillfällen där ovaccinerade haft möjlighet att få MPR-vaccinet gratis.
– Vaccinationstillfällena har varit populära. Vi har beställt in flera hundra extra doser vaccin, säger Maleike-Ruohola.
De flesta som nu valt att vaccinera sig i Raseborg har varit födda mellan åren 1970–1975. Maleike-Ruohola menar att det beror på att de befinner sig i en slags mellangrupp. Personer födda innan dess har ofta haft mässling och är därmed immuna. För yngre personer har vaccinet funnits med i det nationella vaccinationsprogrammet och de har fått vaccinet som barn.
– Jag är glad att så många valt att ta vaccinet nu. Det är bra att folk förstår att det inte är tryggt att vara utan det då mässling förekommit här, säger Maleike-Ruohola.

Nytt vaccin på kommande

Från hösten 2017 kommer ett nytt vaccin mot vattkoppor att ingå i det nationella vaccinationsprogrammet. Vaccinet beräknas årligen spara in 16 miljoner euro som en följd av att föräldrar inte behöver stanna hemma med insjuknade barn. Maleike-Ruohola betonar andra fördelar med vaccinet.
– Det är en vanlig uppfattning att man bara får vattkoppor en gång i livet men det stämmer inte. Viruset kan stanna i kroppen och blossa upp i en annan form i ålderdomen.
Hon säger att det inte alls är ovanligt att detta sker och att viruset då det återkommer ofta är av svårare sort. Förutom blåsorna som vanligen går över inom en vecka, kan man drabbas av svåra nervsmärtor i månader efteråt.
– Jag ser inga skäl till att lämna sina barn ovaccinerade, konstaterar Maleike-Ruohola.

Vaccinationsprogrammet

Frivilligt och kostnadsfritt för alla finländare.
Finansieras ur statsbudgeten.
Innehåller vaccin mot elva olika sjukdomar, bland andra polio, mässling och påssjuka.
ANDRA LÄSER