Bad i vak ger kickar och tjockare hud

Av och an. Marja-Liisa Lehto tar god tid på sig i vaken och simmar av och an. Inför FM i vaksimning tränar hon genom att räkna till nittio medan hon simmar så hon ska veta att hon klarar av tävlingssträckan på 25 meter. Bild: Lina Enlund

Marja-Liisa Lehto från Karis är en riktig krutgumma. Hon har varit vinterbadare i många år, bland annat för de goda hälsoeffekter hon upplever att hon får. Nu i helgen är Marja-Liisa Lehto i elden då det är dags för FM i vaksimning tillsammans med 800 andra.

Karisbon Marja-Liisa Lehto har vinterbadat regelbundet vid simhuset i Ekenäs i tio år. Nu är hon redo att ta hobbyn till nästa nivå. Den här helgen, 29–31 januari, med början i dag ordnas finska mästerskapen i vaksimning i Kisakallio i Lojo och där ska Marja-Liisa Lehto delta.

– Tanken att delta väcktes då en man jag känner från orienteringskretsar berättade att det ordnas FM i vaksimning och att han brukar vara med och ta tid. I fjol ordnades tävlingarna i Uleåborg.

25 meter på tid

Tävlingen går ut på att simma 25 meter bröstsim på tid i öppen vak. Det finns elva åldersklasser och Marja-Liisa Lehto som är 70 år fyllda deltar i J-klassen för 70–74-åringar.

– När jag vinterbadar brukar jag träna för FM så att jag räknar till nittio medan jag simmar, så jag vet att jag ska klara av sträckan.

Utöver tävlingsklasserna finns det kut- och vikarklasser för både män och kvinnor som bara vill vara med, utan att tävla. För deltagare i kutklassen räcker det med ett dopp, medan vikarklassen simmar 25 meter utan tidtagning.

– Jag hörde nyligen att det också tävlas i stafett under FM-tävlingarna. Hade jag vetat det tidigare hade jag försökt hitta ett lag som jag kunde vara med i.

Vinterbad på olika orter

Marja-Liisa Lehto vinterbadar inte bara i Ekenäs, utan snarare – i mån av möjlighet – på varje ort hon besöker som har ett vinterbad.

– Jag har gjort det i Kotka, i Helsingfors, i Tammerfors, i Loimaa ...

I Loimaa jobbar hon för tillfället som lärare, trots att hon egentligen är pensionerad.

– Jag har tidigare jobbat som sjukskötare, företagshälsovårdare och lärare. Jag kollar alltid upp om det finns ett vinterbad där jag råkar jobba.

Positivt för hälsan

Hon är också aktiv inom Röda Korset i Karis och har varit förstahjälpsutbildare i över 30 år. Så det här med hälsa ligger naturligt för henne och att vinterbadandet har en mängd positiva hälsoeffekter underskriver hon.

– Huden blir tjockare vilket gör att man tål kyla bättre och så får man lägre blodtryck. Jag får alltid en kick och blir pigg av att simma i vaken. Sen på kvällen somnar man så bra, säger Marja-Liisa Lehto.

Andra hälsovinster, som bland annat friluftsorganisationen Suomen Latu listar, är färre förkylningar, mindre värk och smärta, bättre cirkulation, minskad stress och förbättrad sömn.

Suomen Latu rekommenderar att man alltid vinterbadar tillsammans med en vän och att man värmer upp sina muskler innan man går i vattnet. Det kan man exempelvis göra i en bastu, men då ska man låta kroppen svalna innan man går i vattnet.

Vinterbad sägs lämpa sig för de flesta, men om man har en hjärt- eller cirkulationssjukdom ska man tala med sin läkare innan man börjar vinterbada.

Suomen Latu hör tillsammans med idrottsinstitutet Kisakallio, Lojo stad och Lohjan Seudun Latu till arrangörerna av FM i vaksimning. Det ordnas också världsmästerskap i vaksimning, i år i Sibirien i Ryssland den 8–12 mars.

Ålder: 70 år.

Bor i: Karis.

Hobbyer: Orientering, vinterbad, löpning.

Aktuell: Ska delta i de finländska mästerskapen i vaksimning i Lojo 29–31 januari.

När: 29–31 januari.

Var: I Kisakallio i Lojo.

Tävlingskansliet öppnar klockan 15 fredagen den 29 januari. De första simtävlingarna ordnas samma dag. På lördag inleds tävlingarna klockan 9.30, prisutdelning blir det 17.30. Stafetterna simmas på söndag.

Mer läsning