Hangö får ersättning av Attendo

Bristen på personal och dålig städning på vårdhemmet Källan har brutit mot avtalet med staden.

19.05.2017 09:29 UPPDATERAD 19.05.2017 09:42
Efter flera förhandlingar verkar vårdbolaget Attendo och Hangö stad nu nå samförstånd kring hur vården vid vårdhemmet Källan ska skötas. Dessutom ska Attendo betala en ersättning till staden för den hittills bristande servicen på Källan. Staden och Attendo förhandlade om sitt avtal och hur det följts senast i onsdags.
Staden gjorde det klart för Attendo att man kan säga upp avtalet med Attendo om vården inte börjar fungera. Efter stadens krav på tillräcklig personal i alla skiften och bättre städning var man överens.
– Vi kom till skott med att Attendo nu ska följa alla krav vi ställde på dem, säger Ulf Lindström, grundtrygghetsnämndens ordförande.
Därtill har problemen med maten vid Källan börjat åtgärdas, men det ärendet sköts av Sydspetsens miljöhälsa. Nämnden informerades om de senaste vändningarna kring vården på Källan på sitt möte i torsdags.

Staden kompenseras

Utifrån de senaste förhandlingarna blev det också klart att Attendo ska betala upp till 50 000 euro i skadestånd till Hangö stad. Från stadens sida följs problemen upp igen i slutet av sommaren.
– Vår kontroll kommer att fortsätta. Vi har en anställd som ska göra stickprov och se till att sådana här institutioner sköter sig, säger Lindström.
Om även de äldre som bor på Källan och betalar för sin vård ska få ersättning är ännu oklart.

ANDRA LÄSER