Babatunde Wusu tränar BK-46

Ny tränare. Babatunde Wusu kommer att träna BK-46 i fortsättningen. Bild: Jesper Sundström

BK-46 har en ny huvudtränare i nigerianen Babatunde Wusu. Dessutom ingår den tidigare ligaspelaren Tamás Gruborovics i tränarteamet.

BK presenterade de nya namnen på fredagseftermiddagen. Från och med januari 2018 kommer Karislaget att ha en heltidsanställd tränare och det är 33-årige Babatunde Wusu.

Han kommer inte endast att jobba med herrlaget. Wusu ansvarar också för en långsiktig utveckling av BK:s träningslinje i hopp om att i ännu högre grad än tidigare utveckla föreningens juniorer.

– Jag tilltalades av BK:s projekt och jag vill tacka både klubben och styrelsen för att de trodde på mig. Jag ser fram emot att inleda mitt arbete, säger Wusu.

Finland är inte obekant för Wusu då han har spelat fotboll här i dryga 15 år. Under karriären höll han till både i ligan och i division 1. Det betyder att BK kommer ha en meriterad tränarbänk.

Tamás Gruborovics har också spelat mycket på de finländska ligaplanerna och ännu sommaren 2016 representerade han Ekenäs IF i division 1.

Kim Björklund från BK:s styrelse berättar ändå att Gruborovics kommer att hålla till på sidan av planen.

– Han har sagt att han inte spelar. Han bor i Karis och kommer ha något av en fri roll inom tränarstaben, men han fokuserar på den mentala biten då han har studerat psykologi.

Wusu ser fram emot att få jobba med Gruborovics.

– Jag känner honom och det är viktigt att få med en Karisbo i tränarstaben. Även om det handlar om ett lag, så måste man komma ihåg individen. Spelarna har familjer, jobb, skola och utöver det skall alla prestera på planen. Tamás roll kommer att vara viktig.

Nytt ansikte

De två senaste säsongerna har BK tränats av Tero Forss, men nu blåser det nya vindar i Karis. Mats Grönblom från styrelsen berättar att man ville prova på någonting nytt.

– Förhoppningsvis kan det här vara en långsiktig lösning. Och Wusu kommer även att jobba med juniorerna och utveckla dem så att ännu flera skall ta steget upp till herrlaget.

Wusus kontrakt är av modellen 1+1, men han är inte ensam om att ha skrivit under ett kontrakt med Karislaget. På fredagseftermiddagen kunde också BK presentera åtta spelare.

Det handlade om Egzon Avdi, Tom Grönroos, Mete Tarakci, Barcklay Dolinski, Nicholas Grönblom, Jere Jauhiainen, Markus Broman och Johannes Saarinen.

– Det betyder i sin tur att vår målvaktsduo den kommande säsongen utgörs av Tom och Jere. Utöver de här namnen så finns det redan nu drygt fem A- och B-juniorer som tränar med laget i vinter, säger Kim Björklund.

Lagbygget har börjat

Men det är klart, laget kommer också att försträkas i viss mån. Men Grönblom berättar att BK skyndar långsamt. Man vill först se laget spela under vintern för att på så sätt utvärdera var truppen behöver förstärks.

– Vi fyller på med rutin där det behövs. Läget ser bra ut och försåts är det viktigt att vi redan nu har en tränare. Tränarnamnet är det som spelarna frågar efter först, säger Björklund.

BK för också diskussioner med spelarna som representerade laget i somras. Av dem är det endast Alieu Ceesay som man med säkerhet vet inte kommer att fortsätta. Det lutar också mot att Jere Aalto inte stannar kvar.