Misstänkt mordoffers telefon spårad till Svartå – polisen ber om tips

För arton år sedan försvann en man i Helsingfors. Man fann honom senare död och polisen misstänker mord. Nu efterlyser Centralkriminalpolisen information om mannens telefon, som har kopplats till Svartå.

Den här telefonen som den försvunna, och troligen mördade mannen, hade på sig har nu hittats i Svartå. Polisen vill gärna ha upplysningar om den.
Anna Svartströmanna.svartstrom@hbl.fi
15.09.2022 16:50 UPPDATERAD 16.09.2022 11:44
I oktober 2004 försvann Johann Willem Hägerström i Helsingfors. Följande sommar hittades han död i Rimito i Egentliga Finland. Polisen misstänker att han mördats.
I maj i år öppnade Centralkriminalpolisen överraskande förundersökningen på nytt, med motiveringen att polisen fått ny information.
Under förundersökningen har polisen spårat Hägerströms telefon till Svartå och efterlyser nu tips om den. De som sett den efter hans försvinnande ombeds kontakta Centralkriminalpolisen.
Det handlar om en Sony Ericsson P900-kameratelefon som Hägerström ska ha haft på sig när han försvann, enligt polisen var den för arton år sedan en rätt dyr telefon.
– Vi har kunnat göra slutledningen att telefonen varit i Svartå, säger kriminalinspektör Teemu Saukoniemi.
Han vill inte ge närmare uppgifter om hur polisen kommit till den slutsatsen och när det skett.
Centralkriminalpolisen bad allmänheten om observationer om telefonen så sent som i maj i år. Då var man också intresserad av den adliga släkten Stubbes sigillring som Hägerström hade på sig.
Enligt Saukoniemi kom det in en hel del tips då.
Hägerström sågs senast på Museigatan i Helsingfors dagen då han försvann. Han rörde sig i en grå Smart-personbil som en vecka senare hittades vid Barnkliniken.
Svartå ligger mellan Helsingfors och platsen där han sedan hittades, nedsänkt i sundet Kirveenrauma i Rimito.
Hägerström hade olika slags affärer både i Finland och utomlands.
Rättelse: I en tidigare version av artikel stod det felaktigt att artikeln hade hittats i Svartå. Det stämmer inte. Polisen har under förundersökningen dragit slutsatsen att telefonen funnits i Svartå. Artikeln har kompletterats med uppgifter om detta.