Insändare: Lyx i Sjundeå för seniorer - också i framtiden?

25.08.2022 11:54
Den här sommaren har Sjundeåseniorer fått njuta av ett ovanligt lyxigt konditionsfrämjande. Företagaren Minna Nieminen har varit den drivande kraften. Hon har i samarbete med Sjundeå kommun och med stöd av annan finansiering erbjudit möjligheten att träna i konditionssalen i det som i folkmun kallas Sjundeå Bad (som kommunen har varit tvungen att hyra hela sommaren). I juli-augusti har också simbassängen kunnat användas för vattenjumpa.
Man har redan nu konstaterat den positiva effekten vad gäller förmågan att sköta sina vardagssysslor hemma.
Timmarna i Sjundeå bad har dock väckt några frågor. Vad händer med utrymmena i höst? De erbjuder flera möjligheter med sim- och bastuavdelningen, restaurangen, mötesrummen, fina promenadrutter med utsiktsterrasser, bara för att nämna det viktigaste.
En stor del av hotellrummen kunde fungera som långvariga hyres- eller aktielokaler för åldringar som inte orkar eller vill bo ensamma i sina hem – en växande grupp som annars belastar vårdsektorn. Att erbjuda möjligheter till boende i en mångsidig omgivning kunde minska belastningen på hemvården och skjuta fram behovet att flytta människor till bäddavdelningar. Dessutom kunde verksamheten erbjuda arbetsplatser till många yrkesgrupper. Kan Sjundeå kommun eller den nya hälsoorganisationen låta bli att ta sådana här möjligheter till användning?
Förstås kostar renoveringen av hotellutrymmen för att passa nya behov, likaså underhållet av byggnaden. T.ex. måste gas ersättas med jordvärme, lägenheter bli i vissa fall större etc. Men en kreativ lösning, beaktande minskningen av åldringsvårdens kostnader och det att de som utnyttjar utrymmen betalar största eller en stor del , till och med alla kostnader – det är svårt att förstå att det inte kunde hittas lösningar. Utrymmena ger möjligheter till många slags verksamheter.
Lösningen att ta Sjundeå Bad till användning på nytt kräver säkert att kommunen (eller Sillanpää-stiftelsen, som ändå har erfarenhet att vårda veteraner i huset) tar ledningen i saken och får med sig andra aktörer.
Jouko Varjonen, Senior i Sjundeå

ANDRA LÄSER