Plats för flera än tidigare på Slottskrogen i Svartå

Lagom till valborg öppnar den förnyade Slottskrogen i Svartå. Under vinterpausen har restaurangen inte bara utvidgats med en paviljong utan också genomgått en stor renovering.

Nybygge tas i bruk. Tom Bäckström och Taina Sillander ser fram emot öppningen av den utvidgade restaurangen i Svartå.
Agneta Sjöblom
22.04.2017 13:12
På sociala medier har intresserade kunnat följa med hur arbetena framskrider. Inför öppningen har man ändå valt att lägga locket på och vara sparsammare med uppdateringarna. Meningen är att spara lite spänning åt gästerna.
Bland personalen är man i varje fall eld och lågor och tror att också kunderna kommer att gilla vad de ser.
– Alla man träffat har sett fram emot att få komma hit. Också i personalen är alla ivriga att få börja jobba här, säger vice vd Taina Sillander och biträdande restaurangchef Tom Bäckström.

Många bokningar

Valborg firas med dans i den nybyggda paviljongen till tonerna av Risto Tammilehtos orkester. Då ordnas också ett jippo där tolv varmluftsballonger lyfter från parken.
Första maj dukar man upp med brunch. Efter det kommer sommaren att fortsätta fylld med olika evenemang. Restaurangen är populär bland bröllops- och annat festfolk och med några undantag i november och december har man bokningar varje helg fram till årets slut.
– Just nu säljer vi 2018 för fullt, säger Tom Bäckström som fungerar som bröllopskoordinator.

Dubbelt upp

Trycket av gäster är också orsaken till utvidgningen. I den nybyggda paviljongen, vägg i vägg med den gamla stallbyggnaden, finns möjlighet att ordna tillställningar för omkring 110 gäster. Tillsammans med de 80 platserna på den gamla sidan innebär det att man är uppe i en kapacitet på 200 personer.
Förutom möjligheten att ta emot dubbelt så många gäster innebär utvidgningen också att man kan betjäna flera olika kundgrupper samtidigt. Helheten består förutom paviljongen av en sal för fine dining och en lounge där man spontant kan sticka in för ett glas vin eller öl och något smått att äta.
– Utvidgningen betyder också att vi behöver mer personal, vilket ju är en bra sak med tanke på hela orten, säger Tom Bäckström.

Nytt med respekt för det gamla

Tillbyggnaden och renoveringen har skett med respekt för det gamla och planerats i samarbete med Museiverket. Närings-, trafik- och miljöcentralen har stött projektet med 200 000 euro. Ritningarna är gjorda av Filip Linder som är arkitekt till utbildningen och tillsammans med hustrun Christine Linder äger Svartå slott.
Av de gamla inredningsdetaljerna på restaurangsidan har bland annat de massiva takkronorna sparats. Till nyheterna hör en nymurad spis och en bardisk där man återanvänt trä från den omgivande slottsparken.
Också köket är förnyat och har planerats för att kunna möta utmaningarna som de större kundströmmarna för med sig.

Samma linje som förut

Av nyanskaffningarna i köket är köksmästare Niko Tuominen mest glad över det långa höj- och sänkbara värmebordet, men utvidgningen i sin helhet är en stor sak. Även om matgästerna blir fler ska stilen och standarden förbli densamma.
– Det finns några nya saker på menyn, men vi fortsätter på samma linje som förut. Eller kanske vi till och med mer än tidigare kommer att satsa på närproducerat och säsongbetonade råvaror, säger Niko Tuominen.
Han tycker att det är trevligt att personalen på olika sätt kunnat delta i arbetena med att förnya restaurangen.
– Alla har fått lägga sin hand på slutresultatet vilket gör det här till en gemensam sak.

ANDRA LÄSER