Granskning avslöjade många mopedbrott i västra Nyland – "värst i Ekenäs"

Polisen skriver att resultatet av en mopedgranskning var oroväckande.

Polisen stoppade tre förare som försökte fly undan granskning.

Polisen har gjort en granskning av mopedtrafiken i några västnyländska kommuner. Kring 70 mopeder granskades, meddelar Polisinrättningen i Västra Nyland.

Tre förare försökte fly undan polisen – utan framgång. En var en man född på 1960-talet som körde motorcykel i Esbo. Han saknade körkort och hade med sig amfetamin. Den andra var en 14-åring i Ekenäs som körde en oregistrerad crossmoped som saknade försäkring. Den tredje körde en moped som hade trimmats till motorcykel.

De tre förarna misstänks för grovt äventyrande av trafiksäkerheten och mannen i Esbo har gripits och misstänks även för narkotikabrott.

I Ekenäs betedde sig ungdomarna värst, skriver polisen. Bland annat störde tre tonåringar granskningen till den grad att de fördes med polisbil till polisstationen där de bötfälldes för tredska.

I Nummi-Pusula fiskade en ung person öring utan tillstånd. Då han fick napp kallade han på sin pappa som berusad kom körande på en oregistrerad moped. Polisen registrerade bland annat rattfylleri, fordonsförseelse och fiskeförseelse. Öringen klarade sig och sattes tillbaka i ån.

Sammanlagt sju av de granskade mopederna hade bromsarna i så dåligt skick att de ansågs vara obrukbara i trafik.

Åtta förare miste körkortet och 16 mopeder avregistrerades. Polisen gav sammanligt 44 böter och ordningsbot.

Polisen påminner att föräldrarna ansvarar för att barnen inte kör till exempel oregistrerade crossmopeder på allmänna vägar. I vissa fall hade föräldrarna hjälpt till med att trimma mopeder, vilket leder till böter.

ANDRA LÄSER