Konsten andas salt hav och dimmiga stränder i Hangö

Utställningen Balticum andas salt hav och vemodiga promenader längs dimmiga stränder. Den visar hur konstnärer på ett kreativt sätt kan samarbeta och använda oväntade material.

Duo. Pirkko Toivanen och Maj-Lis Ronikonmäki har samarbetat som konstnärer i många år.
19.07.2022 10:44 UPPDATERAD 19.07.2022 12:08

Utställning: Balticum och i begynnelsen var havet

Konstnärer: Maj-Lis Ronikonmäki och Pirkko Toivanen
Tid: 7.7–25.7. 2022
Plats: Hangö stadshusgalleri
Maj-Lis Ronikonmäki och Pirkko Toivanen har gjort konstverk tillsammans i fem år. Båda har en bakgrund som bildkonstlärare och de målar och bygger tillsammans upp alla konstverk. Båda två hävdar att de genom åren blivit allt mer samspelta. För det mesta är den gemensamma visionen klar och tydlig och arbetet flyter på problemfritt.
Årets utställning är en uppföljare till utställningen Crambe Maritima som hölls i Hangö år 2019. Denna utställning behandlade växten strandkåls livscykel. Årets tema är mer fritt flytande, men tangerar ändå i högsta grad samma ämne, hav och strandmiljöer.
Tredimensionellt. Tavlorna är uppbyggda av intressanta strukturer och upphittat naturmaterial.

Tavlorna förmedlar ett lugn

Utställningen består av sjutton mindre serier av abstrakta tavlor som för tankarna till Östersjöns kuster. Alla tavlor är en kombination av måleri och assemblage av olika material. Konstnärerna har använt sig av tyg, strukturpasta och upphittat naturmaterial som trä, sand, snäckskal och växtdelar.
– Tyget vi använt är mestadels gasbinda vilket även fått en symbolisk betydelse. Tyget packar in tavlornas yta och beskriver hur vi önskar skydda Östersjöns känsliga miljö, säger Maj-Lis Ronikonmäki.
För mig som besökare förmedlar de flesta av tavlorna ett lugn och konstnärerna har mycket skickligt lyckats fånga de färger som möter en vid Östersjöns stränder under olika tider på året. De verk jag själv mest fäster mig vid hör till serien Ennen kevättä, som fint illustrerar de kalla nyanserna av beige, brunt och grått som kännetecknar tidig vår vid Hangös sandstränder.
Kustnatur. Konstnärerna har skickligt fångat naturens färger under olika årstider och väderförhållanden.

''Som ett helt år vid havsbandet''

I sin helhet är utställningen tämligen välkomponerad och de olika serierna harmoniserar fint med varandra. Det enda jag personligen reagerar på är att serien Botanica, som är inspirerad av växter i Hangö, kanske gör helheten aningen spretigare. Dessa verk är färgmässigt och tematiskt mer glättiga. De hade kunnat göra sig bättre som en separat utställning.
Balticum handlar för mig mycket om intressanta materialkombinationer och drömska stämningar. Det är litet som att vandra igenom ett helt år vid havsbandet och samtidigt själv få insikter om hur mångsidigt man kan kombinera måleri med tredimensionella komponenter.