SLC donerar 150 000 euro till Novia – också Ramboll och Sweco bidrar med pengar

Svenska lantbruksproducenternas centralförbund hoppas att stödet kan bidra till utveckling och ökad kompetens inom Novias husdjursutbildning och skogsutbildning.

SLC:s styrelseordförande Mats Nylund beskriver Yrkeshögskolan Novia som en betydande utbildningsinstans i Svenskfinland. Foto: Mia Wikström/SLC

Styrelsen för Svenska lantbruksproducenternas centralförbund (SLC) har beslutat att ge en donation till Yrkeshögskolan Novia. Summan är 150 000 euro och riktas till naturbruksområdet, som finns i Raseborg.

– Novia är en betydande utbildningsinstans i Svenskfinland och företräder utbildningar som utgör basen i lantbruksnäringarna, säger SLC:s styrelseordförande Mats Nylund i ett pressmeddelande.

Tidigare i år beslöt SLC och Novia att fördjupa och systematisera sitt samarbete.

– Vi kommer tillsammans med Novia göra upp en framtidsplan för jordbruksutbildningen där vi kommer att se på de kompetensområden som behövs med tanke på framtiden. Att förstärka husdjursutbildningen är en del av den processen, säger Nylund i pressmeddelandet.

SLC vill också stödja skogssektorn eftersom efterfrågan på skogsexperter växer i Finland.

Ramboll och Sweco avslöjar inte summorna

Även konsultföretagen Ramboll och Sweco donerar pengar till Novia men yrkeshögskolan offentliggör inte summorna.

–  Det är i enlighet med våra överenskommelser. Det är donatorerna som bestämmer om de vill gå ut med summorna eller inte och vi respekterar deras önskemål, säger Novias rektor Örjan Andersson till SPT.

Juha Valtari, direktör för fastigheter och byggande på Ramboll Finland, berömmer Novias kompetens inom bygg-, områdes- och miljöplanering. Ramboll och Novias enhet i Raseborg har samarbetat sedan 2007.

–  Tillsammans har vi effektivt jobbat för att bygga upp och skapa nya gemensamma kompetenshelheter och tjänster som behövs inom framtidens energieffektivare, trivsammare och hälsosammare samhällen och miljöer, säger Valtari i ett pressmeddelande.

Också Sweco berömmer i sitt pressmeddelande Novias byggnadsutbildningar i Raseborg.

Novias kampanj fortsätter till årsskiftet

Novias medelinsamlingskampanj har pågått sedan december 2017 och avslutas den 31 december 2018. Örjan Andersson vill inte avslöja hur mycket pengar yrkeshögskolan hittills fått in via kampanjen.

–  Jag kan säga att det har varit ett gott mottagande. Förutom donationerna har vi fått möjlighet att föra goda diskussioner med våra intressenter, säger Andersson.

Enligt Andersson går Novia ut med information om medelinsamlingskampanjens resultat först när kampanjen avslutats.

ANDRA LÄSER