Hon vill engagera yngre publik

Ekenäs konsertgarantiförenings nyvalda ordförande vill höja föreningens profil och nå ut till ny publik. – Många vet inte om oss, säger hon.

Aktiv. Ulla Nybäck är pensionerad men fortsätter småskaligt med sin agentur för inredningstyger. Därutöver är hon en passionerad brukare av klassisk musik i olika former.
Ulla Nybäck är entusiastisk. Vid Ekenäs konsertgarantiförenings årsmöte blev hon vald till ordförande för föreningen. Hon har många tankar om vad hon vill göra för föreningen men en står överst på listan:
– Vi måste höja föreningens profil, många vet inte alls om oss. Vi vill gärna också ha med yngre publik, för de flesta av oss börjar vara äldre, säger hon.
Hur den nya publiken ska lockas med är en annan femma, men Nybäck har många idéer.
– I Dragsvik finns ju en massa unga män, där finns möjlig publik. Kanske kunde vi göra något tillsammans med garnisonen, kanske något med hornkapell? funderar hon.
En annan satsning är en familjekonsert, som ordnas inom ramarna för projektet Musikglädje. Musikglädje har som mål att föra mera musik till daghemmen, och koordineras av konsertgarantiföreningen. I april ska det bli en familjekonsert, som koordineras av Monica Henriksson.
– Det ska vara en konsert som riktar sig till föräldrar, och som lockar dem att tillsammans med sina barn gå på konsert, säger Henriksson.
Exakt vad konserten består av är ännu öppet.

Behöver uppdatering

En yngre publik är bara en av Ulla Nybäcks framtidsvisioner. En profilförhöjning behövs akut i de digitala kanalerna. Hemsidan skulle behöva en uppfräschning och där ska finnas mera information. En egen Facebooksida är ett annat alternativ för att snabbt och behändigt sprida information också till nya användargrupper.
– Men vi som är med är inte så bra på allt det tekniska så vi borde hitta någon som kunde ansvara för den biten. Att skriva texter är inte ett problem.
Att konsertgarantiföreningen ska fortsätta ordna konserter av olika slag, både solokonserter och med större sammansättningar, är självklart. På önskelistan står också flera konserter med en lättare repertoar.
– Vi hade en jazzkonsert ett slag och hade fullsatt. Så det har jag tänkt att vi kunde försöka på igen, säger hon.
Härnäst är det ändå starka klassiska namn som uppträder på konsertgarantiföreningens konsert: Johanna Rusanen-Kartano och Jorma Hynninen ger en liedkonsert i Ekenäs kyrka i slutet av januari.

Ska konsertgarantiföreningen bara ordna konserter i Ekenäs?

– Det har varit främst i Ekenäs, men i höstas ordnade vi en konsert i Villa Mechelin i Bromarv. Man kunde kanske tänka sig att ordna konserter också på andra orter, kanske Hangö? funderar Nybäck, som själv är bosatt i Tvärminne sedan 2010 men också uppvuxen i Hangö.

Önskade sig Smetana

Det är inte första gången som Ulla Nybäck engagerat sig i aktiviteter som stödjer konsertverksamhet. Hon bodde tidigare i Lahtis, där hon tillsammans med en väninna grundade en stödförening för stadsorkestern Sinfonia Lahti 1989. Föreningen heter Aplodit orkesterille (Applåder för orkestern).
– Vi trodde vi skulle få 30 medlemmar, vi fick 200. Nu har föreningen 500 medlemmar, säger hon.
Även om hon nu bor i Tvärminne går hon fortfarande regelbundet på Sinfonia Lahtis konserter. Också på operan är hon och hennes man Esa stamkunder.
Musikintresset har hon haft sedan barnsben. Hon bodde i Hangö tills hon var 16 år, då familjen flyttade till Lahtis. På lördagar lyssnade hon på en klassisk önskekonsert i radio, och när hon var tolv år önskade hon sig en grammofonspelare i julklapp. På listan stod också Smetanas Moldau.
– Den lyssnade jag sedan på om och om igen. På andra sidan fanns Mozarts Eine kleine Nachtmusik.
Fortfarande ligger klassisk musik henne nära om hjärtat men hennes musiksmak är bredare än så.
– Jag lyssnar på jazz, framför allt från 1960-talet. Jag älskar Beatles och tycker om det mesta - det är bara riktigt modern musik, som jag tycker saknar melodi, som jag är för gammal för.

ANDRA LÄSER