246 nya coronafall har registrerats i Finland – 100 000 har fått vaccin

På söndagen rapporterade Institutet för hälsa och välfärd om 246 nya coronavirusfall. Dessutom fortsätter incidensen att öka i Finland och läget är värst i Nyland.

Antalet positiva coronatester har ökat jämfört med början av månaden.
SPT
24.01.2021 18:01
Sammanlagt 42 580 fall av sjukdomen covid-19 (som orsakas av coronaviruset) har nu konstaterats i Finland. Det meddelar Institutet för hälsa och välfärd på söndagen och det betyder att 246 nya fall har registrerats under det senaste dygnet.
Incidensen, det vill säga antalet smittfall per 100 000 invånare, har ökat till 70 för de senaste 14 dygnen. Motsvarande siffra för de föregående 14 dygnen är 62,7.
Incidensen är högst i Helsingfors och Nylands sjukvårdsdistrikt, där siffran för de senaste 14 dygnen är 118,3. Incidensen är relativt hög också i Egentliga Finlands sjukvårdsdistrikt (97,2) och sedan följer Vasa sjukvårdsdistrikt (70,7).
Enligt institutets vaccinationsregister har 103 302 personer i Finland fått åtminstone en vaccindos mot covid-19. Uppgifterna uppdaterades på lördagen.
Uppgifterna om patienter och dödsfall uppdaterades senast i fredags. Enligt fredagens siffror vårdades 61 personer på sjukhus på grund av covid-19 och sammanlagt 644 dödsfall har rapporterats.
I fredags hade sammanlagt 80 fall av coronavariationen som tros härstamma från Storbritannien rapporterats. Det kan jämföras med sex rapporterade fall av variationen som tros härstamma från Sydafrika.

Så här rapporteras coronasiffrorna

Institutet för hälsa och välfärd rapporterar dagligen utifrån uppgifter som införts i registret över smittsamma sjukdomar.
I många sjukvårdsdistrikt rapporteras det antal positiva laboratorieresultat som finns på morgonen – siffrorna är alltså inte jämförbara med institutets.
Enligt institutet kan systemet på grund av dataöverföringen leda till en viss fördröjning i rapporteringen.
Sjukvårdsdistrikten meddelar själva om antalet dödsfall och hur många som behöver sjukvård.

ANDRA LÄSER