Spelrecension: En välgörande portion Kirby-mys

Trivsamt plattformshoppande för stora som små.

Ett stort plus är att både huvudspelet och minispelen kan avnjutas tillsammans med upp till tre vänner eller familjemedlemmar.
11.03.2023 17:05

Spel

Kirby’s Return to Dream Land: Deluxe. Format: Nintendo Switch. Åldersgräns: 7. Betyg: 4/5
För lite yngre plattformshoppare (om man nu ens kan uttrycka sig så) har Kirby alltid varit en pålitlig källa till kvalitativ underhållning. Fjolåret markerade dessutom lite av en formtopp för den rosa bollen, vars genomhärliga Kirby and the Forgotten Land tog serien till nya – för första gången tredimensionella – höjder.
Kirby’s Return to Dream Land: Deluxe, som härrör från Wii-eran och nu förärats både ett ansiktslyft och nytt innehåll, är av förklarliga skäl ett steg tillbaka ambitionsmässigt – men för den sakens skull inte desto mindre spelvärt.
Kirby’s Return to Dream Land är stöpt enligt plattformshjältens mer traditionella 2D-formel. Kirby kan i vanlig ordning hoppa, sväva och tillskansa sig fienders färdigheter genom att svälja dem. Att ta sig från punkt A till B är det primära målet på varje bana, men upptäckarglädje lönar sig. Genom att samla ”Energy Spheres” låser man upp både bonusutmaningar och accessoarer. Själva minispelskomponenten har ett överraskande stort egenvärde och kan rakryggat mäta sig med vissa renodlade partyspel där ute.
Alldeles nytt för Switch-uppdateringen är ett separat litet äventyr som blir tillgängligt först efter att huvudspelet klarats av, där spelaren får följa skurken Magolor genom en bunt banor av stegrande svårighetsgrad. En småkul bonus som spär på mervärdet ytterligare.
För den som aldrig spelat Kirby’s Return to Dream Land tidigare, eller bara tycker det är dags för en omspelning, är Switch-versionen tveklöst den definitiva.

ANDRA LÄSER