”Stjärnorna är vanliga människor”

Iris Olsson gick på Oscarsgalan för att representera de finländska samproducenterna till dokumentären A house made of splinters. "Det var jättespännande, samtidigt märker man att filmstjärnor och stora regissörer bara är vanliga människor", säger Olsson om galan.

Iris Olsson fotograferad 2017, med anledning av att hon då var konstnärlig chef för dokumentärfilmsfestivalen Docpoint.
Malin Slottemalin.slotte@hbl.fi
14.03.2023 08:51 UPPDATERAD 15.03.2023 08:52
”Sometimes in life it happens so that you find yourself at the Oscar’s on a Sunday night” (Fritt översatt: Ibland händer det sig att du befinner dig på Oscarsgalan en söndagskväll.) Så skrev regissören Iris Olsson, som bor i Ingå, på sin Instagram natten till måndagen. I bakgrunden på hennes selfie syntes röda draperier och som platsangivelse hade hon taggat bilden med Dolby Theatre.
Iris Olsson var tillsammans med Mikko Peltonen från Centralen för audiovisuell kultur (Avek) finländska gäster på årets Oscarsgala. Olsson var på plats med anledning av att dansken Simon Lereng Wilmonts dokumentär A house made of splinters var nominerad. Samproducenten Sami Jahnukainen från det finländska produktionsbolaget Donkey Hotel och dokumentärens ljuddesigner Heikki Kossi hade nämligen inte möjlighet att gå.

ANDRA LÄSER