Den golfande musikern har hittat hem

För Alan Parry är golfbanan och musikscenen hans två hem. Nu efter många år av coverlåtar är den Englandsbördiga musikern redo ge ut sin egenskrivna musik och drömmer om att någon gång få höra någon skråla till den på en karaokebar.

Musiker som jobbar som golfproffs. Han är född och uppvuxen i England men har bott tio år i Ekenäs. I augusti är han aktuell med ett album som kommer gå att ladda ner gratis från hans hemsida.
Vi har stämt träff på hans arbetsplats Eke golf. Här är han ett välbekant ansikte för golfbanans kunder och hälsningsfraserna regnar över honom innan han ens har hoppat ur golfbilen. Han ger alla en välvald bit av sin uppmärksamhet. Han småpratar med juniorerna och skämtar med föräldrarna medan vi rör oss mot terrassen.
– Jag har den bästa kombinationen. Här på golfen får jag sporta i den friska luften medan musiken är de roliga pubkvällarna med ett glas i handen, säger han.

Decennier av musik

Om Parry får bestämma titulerar han sig musikern som jobbar som golfproffs. En sanningsenlig titel som stämmer väl in på att han i augusti kommer ut med sitt första album. Då vi sätter oss plockar han kvickt fram sin telefon och ett par hörlurar.
– Du måste lyssna på några av låtarna, säger han.
Albumet är hans kärleksbarn. Det är med iver som han berättar om de fem låtarna. Den första han spelar upp är Rockin' in me, en låt som han skrev efter en kryssningsspelning.
– När jag uppträdde steg liten flicka ut på dansgolvet och började dansa till en coverlåt som jag spelade. Hennes mamma försökte dra henne åt sidan men flickan fortsatte dansa till låten. Efter en stund kom en gammal gubbe och började dansa med flickan och det var fint att se dem dansa. Två generationer som hade roligt tillsammans.
Låten går inte helt oväntat i rockigare toner. Parry klickar i gång nästa låt som är en aning mjukare innan han slutligen spelar en som för tankarna till reggae.
– Som trubadur krävs det att du kan spela lite av allt, så det var naturligt att skapa en blandning, säger han.
Albumet ska presenteras på restaurang Santa Fés gårdsfest den sjätte augusti. Därefter kommer låtarna att finnas att ladda ner gratis på hans hemsida.
– Svenska kulturfonden har finansierat en tredjedel av de fem låtarna och jag vill ge tillbaka genom att göra dem gratis. Utan finansieringen skulle de aldrig ha blivit gjorda.
Parry har skrivit både låttexterna och musiken. Mixningen står mixaren Svante Forsbäck från Helsingfors för och vännen Dan Cocks i England har hjälpt honom att spelat in låtarna. Att göra albumet har varit en milstolpe för Parry som har varit musiker sedan han slutade skolan.

20 år i Norden

Det är redan två decennier sedan Parry lämnade England för att bo i Sverige med sin dåvarande finska flickvän. Tio år senare flyttade de till svenskspråkiga Ekenäs som han var bekant med sedan tidigare tack vare några spelningar på bland annat Albatross.
– Ekenäs har blivit mitt hem. Jag tycker om mitt hemland men Brexit slog nog sista spiken i kistan och fick mig att förstå att det är här jag vill bo, säger han.
Efter många år på de lokala pubarna har han hittat många vänner bland västnylänningarna.
– Det känns som att man får spela i sitt eget vardagsrum.
De sociala jobben som golfproffs och musiker passar honom bra. Om vintrarna kan det däremot stundvis bli lugnt med färre spelningar, men det har han hittat en lösning på.
– Jag badar bastu två–tre gånger i veckan. Bastun är Finlands bästa uppfinning, glöm Nokia, skrattar han.

Jämbördiga jobb

Då Parry inte uppträder på kryssningsbåtar eller pubar jobbar han som lärare på Eke golf. Hans hus ligger bara några hundra meter från golfbanans sextonde hål. En passande placering för en person som har spelat golf sedan tonåren.
– Min pappa var kapten på en golfbana i England och var ofta där så det blev naturligt att jag följde med, säger han.
Han har nu under ungefär sex års tid lärt såväl juniorer som äldre att spela golf på Eke golf. För honom är sporten väldigt viktig.
– Golf är ett svårt spel, det kräver koncentration och får mig att koppla av.
Men fastän han har slagit oräkneligt många golfbollar på Eke golfs bana har det ännu inte blivit någon hole-in-one där.
– Men jag har i alla fall träffat flaggan några gånger, säger han.
För Parry är somrarna intensiva då han jonglerar golf med spelningar. Energi saknar han däremot inte, musikfantasten har redan planer på att börja skriva på nästa album som förhoppningsvis består av tolv låtar.
– Det beror på vad människor tänker om det här albumet som jag ger ut nu.

Vad skulle vara en framtidsdröm?

– Det bästa som skulle kunna hända är att någon gång få kliva in på en karaokebar och höra någon sjunga någon av mina låtar.

ANDRA LÄSER