Stor press på infrastrukturen när Ingå förbereder för enorm stålfabrik

1 200 nya jobb i en kommun med 5 400 invånare. Det här sätter helt nya krav på kommunen, och skulle sannolikt orsaka en betydligt större pendling från huvudstadsregionen västerut än tidigare. Det skulle stöpa om hela trafiknätverket i regionen.

I nuläget finns det inte många flervåningshus i Ingå. Kommunen kan ändå bygga fler ifall behovet finns, men frågan är om det är ändamålsenligt. Till höger Eric Roselius som är planläggningschef i Ingå.
Harald Grönstrandharald.gronstrand@hbl.fi
04.01.2023 21:48 UPPDATERAD 05.01.2023 18:56
Planerna för ett gigantiskt stålverk i Joddböle, Ingå ställer helt nya krav på hela västra Nyland. Om miljardsatsningen blir av hämtar den 1 200 jobb till bara fabriken. Det här för med helt nya utmaningar för kommunen som har runt 5 400 invånare.
– Om det kommer så många jobb hit så kan vi dessutom räkna med dubbelt så många fler jobb utanför fabriken. Det kommer en hel del tjänster och servicejobb till, säger Eric Roselius som är planläggningschef i Ingå.
Han säger att det teoretiskt kunde vara möjligt att få 1 000 fler invånare i kommunen, men att ändringen i praktiken inte kommer att bli så stor eller abrupt.

ANDRA LÄSER