Spelrecension: Nya Crisis Core är en nostalgisk julklapp till alla Final Fantasy VII-fans

Gedigen nyversion med prioriteringarna på de rätta ställena.

Striderna är actionspäckade utan att sakna rollspelsgenrens strategiska undertoner, och flyter nu på bättre än någonsin.
31.12.2022 14:01

Spel: Crisis Core: Final Fantasy VII Reunion

Format: Xbox Series X/S, Xbox One, PlayStation 4/5, Nintendo Switch, PC
Åldersgräns: 16
Betyg: 3/5

Spel

Crisis Core: Final Fantasy VII Reunion
Format: Xbox Series X/S, Xbox One, PlayStation 4/5, Nintendo Switch, PC
Åldersgräns: 16
Betyg: 3/5
Låt dig inte vilseledas av Square Enix ”remaster”-snack, för nyversionen av PlayStation Portable-spelet Crisis Core från 2007 är i teknisk mening en remake och ingenting annat.
Karaktärsmodeller och miljöer har återuppbyggts med en helt ny grafisk flärd, stora mängder textbaserad dialog fått nyinspelat tal, musiken omarrangerats och striderna moderniserats. Det ligger alltså en hel del arbete bakom denna i själva verket ambitiösa uppdatering.
Kanske handlar den nedtonade marknadsföringen om att man velat undvika missnöje hos dem som förväntar sig Final Fantasy VII Remake:s skyhöga produktionsvärden. Men en remake är det oavsett – och en riktigt bra sådan, dessutom.
Fans av originalet löper minimal risk att bli besvikna. För att härstamma från ett så pass ålderstiget, och dessutom portabelt, källmaterial är upprustningsinsatsen omfattande och det känns lite som ett uppleva allt genom ett par sprillans nya glasögon. Förutsättningarna för att sugas in i handlingen, karaktärerna och händelserna som leder fram till Final Fantasy VII är således kraftigt förbättrade. Idealiskt för dem som först nyligen i och med 2020 års nytolkning invigdes i Final Fantasy VII:s förlovade värld.
Den strömlinjeformade bandesignen och det i längden ganska variationsfattiga actionfokuset har kanske inte fullt samma dragningskraft och underhållningsfaktor på egna ben, utan kontexten. Men som remake och fan service betraktat levererar Crisis Core: Final Fantasy VII allt man kan begära och mer därtill.

ANDRA LÄSER