Bekräftat: BK-46 tillbaka i FM-serien – Pargas IF ger upp sin plats

Nu är också det formella beslutet fattat. BK-46 gör comeback i damernas FM-serie i handboll efter en paus på tre år.

Jannica Laukkanen och BK-46 är tillbaka i ligan.
Då handbollförbundet på fredagen presenterade lagen som spelar i de högsta serierna säsongen 2022–23 fanns några förändringar på listan.
I damernas FM-serien förblir antalet lag sex precis som det varit de senaste fyra säsongerna. I herrarnas FM-liga har deltagarantalet inte varit så lågt som det är kommande säsong sedan säsongen 1950–51 då HC Tallinn, som gästspelat i grundserien de två senaste säsongerna, inte ställer upp.
BK-46 återkomst till damernas FM-serie tas emot med öppna armar av förbundet. Och tidpunkten för att få i gång ett uppsving för damhandbollen i Karis kunde knappast vara bättre än då en ny handbollsboom är på gång tack vare herrlagets mästerskap tidigare i vår.
– Det är väldigt viktigt att få med BK:s damer på högsta nivån igen. Det är viktigt för klubbens juniortjejer att ha ett lag att sikta på och fint att ha laget tillbaka i FM-serien, säger handbollförbundets verksamhetsledare Päivi Mitrunen.
I Karis har processen att få tillbaka sitt damlag till FM-serien varit i gång länge. Det har varit en fråga om när, inte om BK ska komma tillbaka till högsta serien. Laget gav upp sin plats våren 2019 med hänvisning till spelarbrist.
– Processen har varit att vi jobbat en tid med att försäkra oss om att det finns förutsättningar. Det är andra krav på FM-serienivå, till exempel när det gäller träningar och spelarna måste förbinda sig mera än i division 1, sade BK-handbollens ordförande Roger Roos till VN efter att klubben bestämt sig för att ansöka om licens för kommande säsong.
Nu finns de förutsättningarna.
– Det är samtidigt också en bra signal till andra klubbar att det är viktigt med både ett herr- och ett damlag, säger Mitrunen.
Men trots att BK tar steget tillbaka till FM-serien kommer serien precis som senaste säsonger att avgöras med sex lag. Pargas IF avbröt sin licensansökan och kommer inte att spela i den högsta serien kommande säsong.
PIF gjorde comeback i FM-serien inför säsongen 2021–22 men tvingas nu ge upp sin plats på grund av spelarbrist.

Oro för herrarnas serie

Också på herrsidan blir det förändringar då det estniska laget HC Tallinn meddelat att det inte deltar i FM-ligan.
HC Tallinn har spelat grundserien i den finländska ligan de två senaste säsongerna men inför nästa säsong väljer laget nu att hoppa av.
– De hade velat vara med om flera estniska lag deltagit. Och så är det förstås en ekonomisk fråga. Efter coronan är situationen rätt tuff för många klubbar, säger Mitrunen.
Det betyder att FM-ligan spelas med sju lag. Så få lag har det inte funnits i herrarnas högsta serie sedan säsongen 1950–51.
Att bara sju lag gör upp om titeln är oroväckande och ett tecken på att det inte finns ett lika stort intresse för elitsatsning inom grenen som tidigare.
– Det är klart att det inte är bra, men vi måste acceptera realiteterna, säger Mitrunen.
– Spelare representerar inte längre samma klubb hela livet och så ska vi minnas att coronan slagit hårt mot många klubbar.
Ett problem är att en del juniorer lade av med handbollen under pandemin. Då A- och B-juniorerna under långa perioder inte fick träna på grund av restriktionerna, gick bland annat handbollen miste om en del spelare.
– Det är en tuff situation, men vi måste fortsätta arbeta hårt, säger Mitrunen.

En inte allt för ljus framtid

Hur ser då framtiden ut? Finns det hopp om att flera klubbar ska ha intresse av att ta steget upp till FM-serien och FM-ligan?
Verksamhetsledare Päivi Mitrunen ser inte någon snabb ljusning i situationen.
– På damsidan har Pargas IF och ÅIFK ett fungerande samarbete vars målsättning är att ha ett åboländskt lag i FM-serien inom ett par år. Och i Riihimäki har Cocks ett bra juniorarbete på gång som inom några år ska resultera i ett FM-serielag, säger Mitrunen.
– På herrsidan är det betydligt svårare att hitta något lag som kan ta steget upp till FM-ligan. Just nu finns inget sådant lag.

Handbollsserierna säsongen 2022–23

Handbollförbundet meddelade på fredagen att sex damlag och sju herrlag beviljat licens för spel i de högsta serierna för säsongen 2022–23.
Damernas FM-serie:
BK-46
Dicken
GrIFK
HIFK
KyIF
Sjundeå IF
Lagen spelar en tredubbel grundserie. Efter grundserien avancerar de fyra främsta lagen till semifinal. Lagen som placerat sig som 5:e och 6:e spelar en dubbelserie mot lagen som placerat sig 1:a och 2:a i division 1. Ligastyrelsen beslutar efter säsongen vilka lag som har rätt att ansöka om ligalicens för säsongen 2023–24.
Herrarnas FM-liga:
BK-46
Cocks
Dicken
GrIFK
HIFK
Sjundeå IF
ÅIFK
Lagen spelar en tredubbel grundserie. Efter grundserien avancerar de fyra bästa lagen till den övre fortsättningsserien medan de tre övriga lagen spelar en nedre fortsättningsserie. Fortsättningsserierna spelas som dubbelserier.
De två främsta lagen i den övre fortsättningsserien avancerar till semifinal, medan lagen som placerat sig som trea och fyra möter den nedre fortsättningsseriens etta och tvåa i kvartsfinal. Något kval spelas inte och ligastyrelsen beslutar efter säsongen vilka lag som har rätt att ansöka om ligalicens för säsongen 2023–24.
ANDRA LÄSER