Fascinerande rollspelsäventyr med gamla anor

Tidigare Japan-exklusiva Live a Live är en spelvärldens bäst bevarade hemligheter.

Det nya röstskådespelet ger ett lite blandat intryck, men kan lyckligtvis stängas av om man föredrar textbaserad dialog.

Live a Live. Format: Nintendo Switch. Åldersgräns: 12. Betyg: 4/5

Med sin modernt kryddade retrografik och unika fragmentariska uppbyggnad, där vi får följa sju distinkt olika berättelser med dess respektive unika teman och karaktärer, är Live a Live ett fascinerande och fängslande rollspelsäventyr olikt något annat.
Men det är i själva verket endast här i väst som det är en alldeles ny bekantskap. SNES-originalet från 1994 nådde nämligen aldrig utanför Japans gränser, vilket innebär att det är först nu som resten av världen får tillfälle att se vad den gått miste om. Och det visar sig vara en hel del.
Upprustningsarbetet är omfattande och stöpt i samma stil som Square Enix tidigare så kallade ”2D HD”-spel; det vill säga den hybridmetod där klassisk pixelgrafik möter moderna renderingstekniker och effekter. Resultatet är rasande charmigt, smakfullt och fullproppat med personlighet.
Det turbaserade stridssystemet hålls ganska enkelt, med endast små variationer mellan kapitlen för att bibehålla en röd tråd. Inramningen, handlingen och karaktärsensemblen å sin sida är föränderlig på ett sätt som gör upplevelsen härligt mångfacetterad och överraskningsrik. Ena stunden slungas jag tillbaka till stenåldern för att i nästa utforska en ödslig rymdstation i en avlägsen framtid – spannet är enormt och garanterar att något nytt intressant alltid hägrar runt hörnet.
Tack vare denna fenomenala nyversion får resten av världen äntligen chansen att upptäcka och förälska sig i detta härligt unika rollspelsäventyr.
Jag föreslår att du tar den.

ANDRA LÄSER