Regeringen förlänger restriktionerna med en månad – pendlingen mellan Finland och Sverige begränsas

Restriktionerna som införts för att bromsa spridningen av det nya coronaviruset hålls i kraft till den 13 maj, meddelar regeringen. Isoleringen av Nyland förlängs emellertid inte i detta skede.

Kampen för att bromsa spridningen av det nya coronaviruset fortsätter, och de restriktioner som regeringen infört tidigare fortsätter i april och maj. Det meddelade statsminister Sanna Marin (SDP) under en presskonferens på måndagskvällen.
–  För tillfället verkar det som att begränsningarna har fungerat men att det finns en stark grund för att hålla dem i kraft, sade Marin.
Förutom Marin var finansminister Katri Kulmuni (C), inrikesminister Maria Ohisalo (Gröna), undervisningsminister Li Andersson (VF) och justitieminister Anna-Maja Henriksson (SFP) på plats på presskonferensen.
Presskonferensen började klockan 20.30. I det skedet hade regeringen diskuterat coronavirusläget bakom stängda dörrar i flera timmar.

Skolorna hålls stängda

Regeringen har tidigare meddelat att det råder undantagsförhållanden i Finland och tagit beredskapslagen i bruk. Skolorna har till exempel övergått till distansundervisning och allmänna sammankomster med fler än tio deltagare har förbjudits.
Ursprungligen skulle restriktionerna vara i kraft till den 13 april men på måndagen meddelade regeringen att tidsperioden förlängs med en månad till den 13 maj.
–  Detta betyder att barnens, ungdomarnas och studerandenas exceptionella undervisningsarrangemang och distansundervisning fortsätter åtminstone halvvägs in i maj, sade undervisningsminister Andersson.
Enligt Andersson förbereder sig Undervisnings- och kulturministeriet på möjligheten att eleverna inte alls kan återvända till skolorna under våren. Ministeriet utreder hur utvärderingen och utexamineringen av eleverna och studerandena påverkas av situationen.
Andersson sade att det är kommunerna som fattar beslut om huruvida regeringens åtgärder leder till att nästa hösttermin börjar tidigare än planerat.

Trafiken mellan Finland och Sverige begränsas

Regeringen har också beslutat att ytterligare skärpa begränsningarna av trafiken över Finlands gränser. Inrikesminister Ohisalo sade att man förbereder sig på att begränsa trafiken över Finlands västra och norra gräns.
–  Intensivvårdskapaciteten i norr är ganska liten och vi kan inte riskera den, sade Ohisalo.
Tidigare har till exempel pendlingstrafik mellan Finland och Sverige varit tillåten. Sverige har klart fler bekräftade fall av sjukdomen covid-19 än Finland.
–  Nu är vi tvungna att begränsa också pendlingstrafiken över dessa gränser under de kommande veckorna, sade Ohisalo.
Regeringen siktar på att avveckla isoleringen av landskapet Nyland den 19 april. Inrikesminister Ohisalo konstaterade dock att regeringen och myndigheterna aktivt följer med situationen i Nyland. Nyland har varit isolerat sedan lördagen.

Regeringen vill inte ha särskild krisgrupp

Statsminister Marin ombads också kommentera president Sauli Niinistös agerande i samband med hanteringen av coronavirusepidemin. Republikens president föreslog i torsdags att regeringen grundar en särskild krisgrupp för att bekämpa coronaviruset men regeringen valde att inte följa rådet.
–  Jag upplever inte att presidenten på något sätt överskridit sina befogenheter i detta fall. Han har gjort ett förslag till regeringen och jag har svarat på det. Regeringen har diskuterat ärendet och vi anser inte att det finns behov för någon ny grupp, sade Marin.
Statsministern tillade att regeringen utvecklar den ledningsmodell som finns för att försäkra sig om att regeringens beslut omsätts smidigt i praktiken. Hon påminde om att det finns flera olika förvaltningsnivåer i Finland och sade att regeringen strävar efter att beslut och åtgärder kan beaktas på alla nivåer.