Sandblom siktar på final i Belgrad

Inomhus-EM i friidrott börjar i dag och HIK-friidrotts Linda Sandblom är på plats för att hoppa höjd. Hennes mål är att ta sig vidare från kvalet.

Mästerskap. I kväll hoppar Linda Sandblom höjd i EM.
Sandblom åkte till Serbien i onsdags och allvaret börjar klockan 19.30 i kväll, finländsk tid.
Det handlar om kvalet till höjdhoppsfinalen i morgon, som för övrigt kör i gång samma tid som kvalet. Sandblom säger att en finalplats är målet på hennes första inomhus-EM.
– Men det är klart att nivån är hård. Jag har inte satt mig in i statistiken, men gissar att det kan vara jämnt kring höjder mellan 190 och 195.
Det betyder enligt Sandblom att det kommer krävas en bra prestation av henne.
– Jag måste hoppa på min högsta nivå om det skall gå vägen.
Och visst ligger det någonting i det. Startfältet går inte av för hackor den här gången och bland deltagarna finns flera som hoppat högt under inomhussäsongen.
Bland annat spanska Ruth Beithia som vann OS-guld i somras. I vinter har hon hoppat 198 centimeter som högst, men har ett personligt rekord på 201.
På plats i Serbien är också Airiné Palšyté med ett säsongs- och personbästa på 200 centimeter. Men även Kamila Licwinko har kommit nära två meter, med sina 197 centimeter i vinter. För övrigt har hon det bästa personliga rekordet av deltagarna, då hon hoppat en centimeter högre än Beithias motsvarande rekord.

"Det känns bra"

Sandblom kommer till mästerskapet med en bra inomhussäsong bakom sig. På FM tog hon ett ganska väntat guld, men det var ändå inte medaljen som stal rubrikerna.
Hangödamen hoppade nytt finländskt rekord på 191 centimeter och förpassade Marianne Mattas rekordhopp till historien. Det betyder för övrigt att Sandblom innehar det finländska rekordet såväl inomhus som utomhus.
Dessutom kryssade hon i Jyväskylä för ytterligare en sak på målsättningslistan. Nämligen att klara av EM-gränsen på 189 centimeter.
– Inomhussäsongen har på det stora hela gått som jag ville. Jag kunde ha klarat av EM-gränsen tidigare men det gick ju ändå vägen.
Nu är det alltså upp till bevis för Sandblom som gör sitt tredje stora mästerskap på kort tid. I somras tävlade hon både i OS och i EM.
– Visst har jag väl någon form av erfarenhet och jag vet hur det går till. Men det är mitt första mästerskap inomhus och det är alltid lite annorlunda.
Vidare säger Sandblom att hon kommer till Serbien med en bra känsla.
– Träningarna har varit bra under den senaste tiden och jag är där jag vill vara.