Förslag: Inför två dagliga bussturer till Barösund i sommar

Ingå och NTM-centralen ska upphandla busstrafiken mellan Ingå och Kyrkslätt på nytt för sommaren. Turerna blir färre än under vintern, men fler än i somras. Och Barösund föreslås som en ny destination.

Nytt mål. Om allt går enligt planerna kan man i sommar ta bussen från Ingå centrum till Barösund.
Upphandlingen av sommartrafiken utgår från de turer som kördes under sommaren i fjol, med några tillägg. En sen tur mellan Ingå och Kyrkslätt föreslås avgå från Ingå klockan 23 och från Kyrkslätt klockan 23.30 fredagar och lördagar. Dessutom önskar kommunen upphandla två bussturer till Barösund varje dag.
– Tanken är att underlätta användandet av kollektivtrafik och gynna turismen. På sommaren är Barösund ett viktigt resemål för många, säger controller Ilkka Rissanen vid Ingå kommun.
Tidtabellen för turerna till och från Barösund görs senare.
Totalt handlar upphandlingen, som tekniska nämnden ska ta ställning till på tisdag, om åtta turer i båda riktningarna mellan Ingå och Kyrkslätt på vardagar, och fem på veckoslut, utöver den sena turen på fredagar och lördagar och turerna till Barösund. Trafiken ska komplettera den marknadsbaserade linjetrafik som drivs av bussbolagen Ampers Busstrafik och Wikströms Busstrafik.
De kommunalt upphandlade bussturerna beräknas kosta mellan 30 000 och 40 000 euro. Kommunen räknar med att eventuellt få stadsstöd för en del av trafiken, mellan 10 000 och 15 000 euro. Från biljettförsäljningen räknar kommunen att få mellan 5 000 och 7 000 euro.