Okänd soldat första gången på svenska

Nationalklenoderna i Väinö Linnas storverk slåss och svär på västnyländska när Okänd soldat sätts upp på friluftsscenen i Harparskog i sommar

Kompaniet. Männen i Okänd soldat gestaltas av bland andra, från vänster, Joonas Vartiainen, David Sandqvist, Martin Bahne, Willehard Korander och Henrik Wickström.
Annika Hällsten
10.01.2017 12:45
I regissören Erik Pöystis släkt finns framför allt artilleriofficerare och teaterarbetare. Själv råkar han representera båda två vilket han lär ha nytta av i egenskap av regissör för Okänd soldat.
– Men inte vet jag om jag har ett starkare förhållande till krigen än någon annan i min generation. Man brukar säga att dramatiska skeenden kräver minst tre generationer att övervinna, säger Pöysti.
– Själv räknar jag mig till den andra generationen men publiken kommer att tillhöra den tredje generationen.
Okänd soldat har varit extremt populär på scen och film i Finland och Pöysti säger att det beror på att perspektiven ändras under decenniernas gång.
– Respekten och tolkningarna är annorlunda i dag än de var på 1950-, 60-, 70- och 80-talen vilket är anledningen till att nya versioner behövs.
– Det centrala i dag är rollkaraktärerna, deras kollektiv och det skitjobb de gör.
Ett tjugotal skådespelare kommer att stå på scenen i Harparskog – fem av dem är professionella skådespelare och de övriga är amatörer.

Hur ska scenens Koskela, Rokka och Hietanen svära på västnyländska?

– Vi får sitta i bastun hela sommaren och fundera på det säger Martin Bahne som spelar Koskela, rödgardistens son.
Koskela är en av dem som stupar, liksom kompaniets spjuver, Hietanen. Han gestaltas på scenen av Willehard Korander.
Väinö Linnas karaktärer är tydliga men deras personligheter är yta. För mig handlar Okänd soldat om olika sätt att hantera svåra situationer, säger Wille Korander.

Måste man ha militärutbildning för att kunna agera i Okänd soldat?

– Nej, svarar Erik Pöysti.
– Det centrala handlar om att bli drillad och det har de flesta varit med om, om inte i militären så i skolgymnastiken där man var den som valdes sist till bobollslaget och fick höra att man var dålig.

Officersdottern som berättare

Tre kvinnor finns med i uppsättningen – dels en Suomineito, gestaltad av Helena Puukka som spelar violin genom hela föreställningen, dels Veera i Petroskoi och dels Birgitta Ulfssons berättarröst som ledsagar publiken genom dramatiken.
Birgitta Ulfsson är själv officersdotter, uppvuxen på olika militärkaserner. Vad minns hon av fortsättningskriget?
– Det realistiska överlevnadslugnet, bombardemangen och matbristen. Kriget har inte efterlämnat något trauma hos mig.
– Vi skickades hit och dit och ingen ville förstås att pappa skulle stupa. Krigsperioden var en av de få gånger jag bett aftonbön.
General Erik Ulfsson återvände hem som en överlevare men i likhet med så många andra män teg han om sina upplevelser. När romanen Okänd soldat kom ut hörde Birgitta Ulfsson sin far gräla om boken med någon i telefonen.
– Jag hörde pappa utbrista att Okänd soldat borde vara undervisningsbok för värnpliktiga och det blev den också. För mig är Okänd soldat en beskrivning av oss finländare och av att kadaverdisciplin inte är något för oss, säger Ulfsson.
Pådrivande kraft bakom Okänd soldat i Harparskog är Holger Wickström. Han beskriver projektet som en pojkdröm som äntligen besannas.
Uppsättningen i Harparskog ingår i jubileumsårets officiella program.
År 2018, hundra år efter inbördeskrigets fasor, uppmärksammas händelserna i västra Nyland i en ny bok. Sture Lindholm ger då ut en bok om fånglägret i Dragsvik.

Okänd soldat för en tredje generation

Romanen Okänd soldat av Väinö Linna utkom 1954 och blev en skandal eftersom den inte förhärligade fortsättningskriget. Men läsarna älskade romanen.
Okänd soldat är ett av de verk som spelats flitigast på scen i Finland. Uppsättningen på sommarteatern i Pyynikki gick i tio år och sågs av en rekordpublik.
De nyaste uppsättningarna har getts på Ryhmäteatteri och Nationalteatern.
En tredje film, baserad på Okänd soldat, regisseras av Aki Louhimies och har premiär i år. De tidigare filmatiseringarna regisserades av Edvin Laine (1955) och Rauni Mollberg (1985).
På friluftsscenen i Harparskog har Okänd soldat premiär 15 juni och spelas fram till 5 augusti. Under perioden 8.7–23.7 spelas pjäsen på finska.
Föreställningen bygger på det manus Edvin Laine och Olavi Veistäjä bearbetade för uppsättningen på Pyynikin kesäteatteri 1966. Översättningen till svenska har gjorts av Lena Selén och Berndt Gottberg.
Friluftsteatern finns invid Harparskogslinjen där Finland åren 1940–41 byggde en försvarslinje mot den sovjetiska krigsmakten på Hangö udd.

ANDRA LÄSER