Ingå planerar för ytterligare grön investering i Joddböle – här är nästa satsning på området

Nu börjar arbetet med planändringen som ska göra det möjligt att etablera ett stålverk för grönt stål i Joddböle. I plandokumenten avslöjas Fortums nästa avsikt: produktion av grön ammoniak i Ingå.

Blastr Green Steel, som planerar storskalig verksamhet i Joddböle i Ingå, kan få sällskap av ett annat företag som sysslar med den gröna omställningen. Vd Hans Fredrik Wittusen besökte området i januari.
Mira Strandbergmira.strandberg@vastranyland.fi
03.02.2023 13:16 UPPDATERAD 03.02.2023 15:39
– Hela det område vi äger i Joddböle behövs inte för stålfabriken, där finns också rum för andra aktörer. Vi anser att produktionen av grön ammoniak är en sådan verksamhet som skulle passa bra på området, säger projektchef Esa Suoninen på Fortum.
– Det finns många projekt kring grön ammoniak i Norden och i Finland, det är en aktiv bransch. Vi har fört diskussioner med några aktörer men det finns ingen exakt tidtabell för projektet än.
När näringsminister Mika Lintilä (C) besökte Joddböle i november nämnde han att två stora investeringar är på kommande till området. Den ena av dem, Blastr Green Steel, blev offentlig i början av året men den andra har ännu inte offentliggjorts. 

ANDRA LÄSER