Avskalade samurajdueller

SLAGSKÄMPARNA. Karaktärsgalleriet är relativt brett och färgstarkt, från den spektakulärt friserade Yoshitora till bjässen Earthquake som nätt och jämnt får plats på skärmen. Bild: Privat

Den klassiska spelserien Samurai Shodown återvänder likt en frisk fläkt genom genren.

Format: Xbox One, PlayStation 4, Switch (4:e kvartalet 2019)

Åldersgräns: 16

Betyg:

Den anrika fajtingspelsserien Samurai Shodown har gått lite upp och ner i formkurvan under åren, för att i slutet av det förra decenniet irra bort sig totalt och falla i glömska. Dess aktuella återkomst, endast titulerad Samurai Shodown, är lyckligtvis en rejäl uppryckning.

Samurai Shodown utgör en frisk fläkt i genren så tillvida att det är jämförelsevis avskalat och sansat tempomässigt. Medan många av dess gelikar vältrar sig i blixtsnabba kombos och spektakulära specialare, är här varje enskild träff avgörande. Skillnaden mellan vinst och förlust kan vara hårfin, vilket skänker varje duell en särskild sorts närvaro och nerv. Tack vare responsiv kontroll och balanserade karaktärer blir det följaktligen ofta rafflande, där utgången aldrig känns given.

Inramningen är därtill synnerligen smakfull, med en passande feodal-japansk prägel i menyer, gränssnitt och musik, samt en grafikstil vars synliga penseldrag ger ett lätt konstnärligt intryck.

Den genomgående enkelheten gör Samurai Shodown till en intressant motvikt i genren, men man får ha överseende med att den återspeglar sig även i innehållet. Jämte konkurrenternas alltmer tilltagna anrättningar är det synnerligen spartanskt, med endast de mest basala spellägena och funktionerna representerade.

Detta samt en del tekniska oangelägenheter, i synnerhet alltför frekventa och långa laddningstider, gör att slutbetyget stannar vid en trea.

Men i stort är Samurai Shodown både ett uppfriskande genretillskott och en återgång till form.

Mer läsning