Även målningar i Graniten i Hangö

Också två utställningar har inkluderats i gamla granitbyggnaden i Östra hamnen i Hangö, där båt- och andra turister bjuds på shoppingmöjligheter.

Utställning 1: Hely Seeskari

Utställning 2: Anita Lehtinen. Plats: Graniittilinna, Hamngatan 4 i Hangö. Tid: till 19.8 2018.

Platsen som i Hangö brukar kallas "gamla Graniten", går numera kommersiellt under namnet Graniittilinna. Där har man samlat olika företagare som säljer allt från kläder och smycken till inredningsartiklar.

I vardera ändan av granitlängan visas utställningar, nämligen av Hely Seeskari nära ingången och av Anita Lehtinen i gaveln längre bort, strax intill kaféet.

Målningarna framstår närmast som så kallad inredningskonst, d.v.s. tavlor som till motiv- eller färgval är ägnade att förhöja ett rum eller en inredning, vilket passar bra i sammanhanget. Därmed inte sagt att detta automatiskt utesluter ett konstnärligt eller kreativt värde.

I synnerhet en del av Seeskaris arbeten är intressanta till komposition och färgvärld. Till vardags är hon stylist och frisör – yrken där hon också har användning för stilkänsla. Konst och fotande är för henne en hobby, och hon har utvecklat sitt målande bland annat på Vedict Art kurser. Hon har också skördat framgångar på konstarenan och bland annat ställt ut som månadens unga konstnär på Gumbostrand Konst & Form och valts till årets konstnär i KuumArt, en aktiv konstförening i Tusby.

Seeskari har onekligen blick för det måleriska och tar sina intryck ur naturen. Intressanta färgstrukturer förstärks med enkla linjer och det finns en viss mystik över de mer eller mindre abstrakta bilderna.

Badhytter som minnen

Hangöbon Anita Lehtinen är för många bekant för sina serier om Hangös lejon Aurora & Conrad som även är med på ett hörn i Graniten. Till vardags jobbar Lehtinen som sysselsättningshandledare, och hon deltar vanligen också i Hangö bildkonstnärers utställningar och andra konst- och hantverkssammanhang.

Hennes utställning går under namnet Anitas Art. Hon har satsat på de kännetecknande badhytterna som finns på Plagen och vid Bellevuestranden. De finns också på många foton som marknadsför Hangö och har blivit symboler för den fina staden på udden med de långa sandstränderna. Det är med andra ord givet att motiven väcker positiva känslor. Anita Lehtinen har också valt ett bra perspektiv då några av målningarna har vida himlar – rymd! – och badhytten endast är ett slags ankare på jorden.

Personligen tilltalas jag däremot inte av motiv som cancan-flickor och balettdansöser som för tankarna till marknadskonst där dylika överromantiserade motiv ofta dominerar.

Ett givande motiv är emellertid en serie arkitektoniska detaljer i svartvitt av spetsvillornas fönster- och dörrsnickerier. Dekorativt och vackert.

Marit Lundström