Australisk fullträff för Joni Stenström

Pris. Dane Sampson (fr.v.) Joni Stenström och Victoria Rossiter lade beslag på topplatserna i Brisbane. Bild: Petr Kurka

Hittills har det varit en fullträff, gevärsskytten Joni Stenströms sex veckor långa träningsläger i Australien. Nu är han inne på målrakan. Ännu återstår VM för studerande i Kuala Lumpur.

Ekenäsbon Joni Stenström, 23, som tillhör Finlands bästa gevärsskyttar anlände i början av februari till Adelaide i Australien för att träna i sex veckor med det australiska landslaget. Nu, fem veckor in på äventyret, är han mycket nöjd med erfarenheten.

– Egentligen har allt gått ganska planenligt och det har inte funnits något att klaga på. Det som jag kanske var mest orolig för var själva resan med mina vapen, men den gick utan problem, säger Stenström.

I Adelaide har Stenström bott hos den australiska skytten Dane Sampson. Träningarna har Stenström sedan genomfört med Sampson och dennes landslagskollegor.

– Nivån har varit lämplig för mig och förstås är det nyttigt att få träna i grupp med jämnstarka skyttar. Det är bra för motivationen. Det har inte handlat om några större förändringar i själva upplägget, utan jag har nog tränat ungefär som jag brukar hemma i Finland, säger Stenström.

En stor skillnad

Det australiska landslaget leds av den välmeriterade tjecken Petr Kurka. Stenström har också deltagit i landslagsträningarna.

– Jag har varit med på ett hörn, men det är klart att de australiska skyttarna går först för honom. Men det har varit intressant och träningsförhållandena har varit hyfsade. Men man märker nog att bland gemene är skyttesporten inte speciellt stor här.

Den kanske största fördelen har dock varit vädret. Stenström har fått träna utomhus i minst 30 graders värme.

– Framför allt med tanke på miniatyrgevär har det varit bra, jag har nu kunnat träna det betydligt mera än vad man kan hemma i Finland på vintern. Och dessutom har jag fått vindträna, vilket alltid är nyttigt.

Bra nivå

En tävling blev det också. I princip direkt när Stenström kom till Australien avgjordes nationella Queensland Cup i Brisbane. Där höll Stenström sig väl framme med flera placeringar bland de tre bästa.

– Tävlingarna motsvarade ungefär våra granskningstävlingar, så de gav ett bra formbesked. Samtidigt av det en bra erfarenhet att få tävla när det är riktigt varmt, det blev ganska tärande.

Nu har Stenström också en viktig tävling framför sig. På söndag reser han till Kuala Lumpur för att delta i VM för studerande. Senast det begav sig i dylika sammanhang för två år sedan blev det en femte plats, nu är målet att förbättra den placeringen.

– Förra veckan tränade jag ännu normalt, men den här veckan tar jag det lugnt inför avfärden, säger Stenström.

Tillbaka?

Efter VM återvänder Joni Stenström sedan till Finland. Då har det blivit sex veckor träning, samt en VM-resa.

– Hittills måste jag säga att jag är nöjd. Det mesta har förstås gått på skyttets villkor och inte har det funnits tid för så mycket sightseeing, men det visste jag från första början. Inte kom jag hit för att turista, säger Stenström på plats i Adelaide.

För Joni Stenström var det nu första gången han genomförde en dylik satsning. Ett liknande äventyr någon annan gång är inte uteslutet.

– Ekonomin är förstås en viktig del och så gäller det också att få resan att passa in i tävlingskalendern. Det kan bra bli något liknande i framtiden, men då är jag kanske inte lika länge borta, säger Joni Stenström.