Australien nästa för Stenström

Halv nio. Joni Stenström reser i dag till Adelaide – en tripp på cirka 15 000 kilometer och åtta och en halv tidszon. Där väntar sex veckor i solen med träning. Bild: Thomas Sundström

I söndags tävlade Joni Stenström i skyttehallen i Västerby. I dag är det sedan avfärd till Australien för ett träningsläger.

Joni Stenström, 23-årig Ekenäsbo, tillhör Finlands bästa gevärsskyttar och genomför nu en intressant satsning. På torsdagen anländer han till Adelaide i Australien och skall där träna sex veckor med det australienska landslaget.

– Jag har länge tänkt på något liknande och jag vill pröva på något nytt. I fjol var den australienska skytten Dane Samspon här på ett motsvarande besök i Finland och det gav mig sedan motivation på riktigt, säger Stenström som till vardags representerar Raseborgs Skyttar.

Projektet genomför Stenström nu på egen hand, men sponsorernas och hemmets stöd är förstås en förutsättning. Och även om den biten är i skick finns det andra utmaningar inför resan på sina modiga 15 000 kilometer.

– Det som jag kanske är mest orolig för är själva flygandet och då med tanke på mina vapen. Både i Hong Kong – där jag byter plan – och i Australien är man väldigt noggranna med dylikt och det har varit mycket pappersexercis. Allting borde vara i ordning så vi får hoppas att det går klart också, säger Stenström.

Mycket träning

Väl på plats i Australien är sedan tiden vikt för träning i första hand. Stenström kommer att träna med australienska landslaget som leds av tjecken Petr Kurka.

– Det här ser jag fram emot. Det är en kunnig och meriterad tränare. Förstås har han sitt jobb med landslaget att tänka på i första hand, men jag hoppas att jag skall få litet råd och tips på vägen, säger Stenström.

Australien och Finland ligger ungefär på samma nivå vad gäller gevärsskytte. En uppenbar fördel med att träna i Australien finns dock.

– Det är ju mitt i sommaren där och det borde vara kring 30 grader. I och för sig är det nästan i hetaste laget, men det är nyttigt att träna utomhus och tvingas ta hänsyn till vind och dylikt.

Tävling på hemvägen

Resan till Australien betyder också att den pågående inomhussäsongen påverkas och bland annat satsningen på att nå luft-EM försvann i ett tidigt skede. Å andra sidan avslutar Stenström sejouren i Australien med en avstickare till Malaysia och VM för studerande.

– Jag ville ha en internationell tävling med på resan och VM passar bra in i bilden. Det andra alternativet skulle ha varit världscupen i Mexico, men det skulle ha betytt ännu mera resor, säger Stenström.

Dessutom borde Stenström ha goda chanser att klara sig i VM för studerande. Senast det begav sig – i Polen 2016 – kom han in på en femte plats på 3x40 skott med miniatyrgevär.

– Nu är målsättningen att förbättra den placeringen och då är jag redan ganska nära medalj. Det borde finnas chanser, säger Stenström.

Intressant säsong

Till Finland återvänder Stenström i slutet av mars och lagom till FM på luftvapen. Det stora målet för säsongen är sedan VM i Sydkorea som inleds i slutet av augusti.

– Men först gäller det att ta sig dit och det är tufft. Maximalt kan det bli tre finländska skyttar i herrklassen, säger Stenström som på sikt har OS i Tokyo 2020 som det stora målet.

Men nu är det alltså resan till Australien som gäller. Om det blir en engångsföreteelse eller en återkommande tradition återstår att se.

– Om allt går bra i år kan det bra bli en fortsättning med något liknande. Jag tror att det är viktigt att pröva på nya saker och se lite annat än det man är van vid, säger Joni Stenström.

individuella FM-medaljer: 6 guld, 8 silver och 9 brons

Studerande VM: femma

Nordiska mästerskap (junior): 2 guld, 1 silver, 2 brons

Junior världscup: 1 brons

Ett finländskt rekord i herrklassen