Att rensa ogräs är ett sätt att se Finland

Nytt. Cervanne Courlet visste inget om grönsaker och odling förrän hon hamnade i grönsakslandet. Bild: Alice Böckerman

Inte som ett jobb, men ändå helt annorlunda än att vara turist. Madie Bland från Australien har hittat till Krämars i Ingå genom sajten workaway.info.

– Titta, jag har hittat morötterna, säger Madie Bland från Australien stolt och visar på en rad morötter som han rensat fram bland den övriga frodiga växtligheten.

Tillsammans med Claire Sichel och Cervanne Courlet från Frankrike rensar han ogräs i grönsakslandet på Krämars i Ingå. De har alla hittat till Nina Långstedts gård via webbsajten workaway.info

Cervanne Courlet blev förälskad i Finland när hon var utbytesstudent i Helsingfors för fyra år sedan. Tillsammans med kompisen Claire Sichel bekantar hon sig nu med andra delar av Finland genom att arbeta för mat och uppehälle. De berättar att det fanns många olika värdar i Finland att välja på. De kommer också att hinna vara några veckor i Karelen och i Estland under den här sommaren.

– Nu ville jag se något annat än Helsingfors och då är det här ett bra sätt, säger hon.

Ingen av de tre i grönsakslandet hade nån erfarenhet av odling innan de kom till Ingå, men nu tycker de att det här är det bästa sättet att lära känna Finland bättre. Inte som ett riktigt jobb, men ändå helt annorlunda än att bara vara turist.

– Vill man resa med liten budget är det här ett bra alternativ, säger Madie Bland.

Han hade ingen värd när han kom till Finland, men hittade till Krämars via workaway-sajten. Hemma i Australien studerar han miljö så han känner sig nästan i sitt rätta element bland ogräsen.

De utländska besökarna jobbar inte hela tiden med att rensa ogräs. Nina Långstedt gör varje morgon en lista över dagens jobb och där får de välja vilka uppdrag de vill ha.

– Mest bakar vi kakor och jobbar i kaféet. Vill man vara ute finns det jobb att göra där. Det är jättebra att man kan välja vad man vill göra här.

Logistiken måste fungera

Att resa runt i världen och jobba för mat och husrum är fortfarande populärt. Det finns flera webbsajter som förmedlar kontakter mellan värdar och resande. En del är specialiserade på ett visst ämnesområde, men via workaway.info erbjuds jobb och inkvartering av många olika slag. Nina Långstedt på Krämars tog för första gången emot utländska arbetande gäster förra året.

Som värd måste man se till att de också får se sig omkring, inte bara arbeta. I Nina Långsteds fall innebär det en hel del passning av tågtider och skjutsar till närliggande orter.

– Det gäller att komma ihåg att de också är gäster i ens hem och land, säger hon.

Som mest har hon haft sex personer från olika länder samtidigt på gården. Det ställer krav på inkvartering och matlagning.

– Men det ger jättemycket, tänk bara att hela världen kommer hit hem till mig, säger hon. Och vi har ju behov av arbetskraft här på sommaren. Man måste själv fundera hur mycket man orkar för det påverkar vardagen på många sätt att ha gäster boende i sitt hem hela tiden.

Stort intresse för Finland

Det kommer fler förfrågningar än hon kan ta emot gäster, i synnerhet nu på sommaren. Men det finns också de som vill besöka Finland under andra årstider. De flesta är ungdomar mellan 18 och 30 år, men det finns också hela familjer som vill uppleva Finland på ett annat sätt än som vanliga turister. De flesta stannar mellan en vecka och en månad.

När intresserade tar kontakt med Nina Långstedt via webbsajten försöker hon se att de som är på gården samtidigt ska passa ihop. Att bygga ett team som ska kunna jobba tillsammans, med olika åldrar, språk och kulturer. Men man vet aldrig hur en människa är bara utifrån ett cv konstaterar hon.

– Men alla de som söker en värd via webbsajten är ju aktiva och företagsamma personer som verkligen vill komma hit och jobba.

Några grundregler är att gästerna inte får lön, de förväntas jobba 5-6 timmar per dag. I gengäld svarar värden för mat och husrum.

I Finland finns för tillfället 78 registrerade värdar som tar emot gäster från hela världen. Europa finns 16 000 värdar med i verksamheten.

Även om de flesta som utnyttjar sajten är unga är åldern inget hinder. Frivilligarbete passar bra som ett mellanår i arbetslivet eller för nyblivna pensionärer.

På sajten workaway.info finns uppgifter om regler, försäkringar och om hur systemet fungerar. Där kan man bekanta sig med olika värdar, vilka jobb de erbjuder och vice versa.

Mer läsning