Asylsökande demonstrerade

Hör vår röst. Rania Al-Thabeeb, Kristiina Rantanen och Vivi-Ann Winqvist kämpar för att de asylsökande skall få stanna. Bild: Johanna Lindholm

Ett tjugotal asylsökande från Hangö och Raseborg inledde en demonstration klockan 12 på torsdag. Demonstranterna protesterade mot Migris negativa beslut och mot att flyktingmottagningar läggs ner.

På gräsplanen mellan järnvägsstationen och Esplanaden i Hangö har asylsökande rest några tält. Det är kallt och rått så som det är början mars.

Här tänker männen sova i protest tills de får sin röst hörd. I går vid middagstid startade en demonstration av asylsökande mot Migrationsverkets (Migri) inhumana beslut.

Kan inte åka tillbaka

Av de som var på plats har alla fått åtminstone ett negativt beslut. Utom Hassan Al-Hilali, han har fått två avslag på sin ansökan om asyl, och står nu som papperslös.

– Om jag skickas till Irak kommer jag att dö.

I gruppen finns också många barn, och för dem är situationen speciellt tröstlös. Rania Al-Thabeeb som bor i Hangö säger att familjen trivts bra i Hangö och att de gärna skulle stanna för att kunna börja jobba. Barnen har det tryggt och här har de en framtid.

– Ingen av vi som är här kan åka tillbaka. Milisen väntar i Irak.

Migri borde åtalas

På plats finns också Kristiina Rantanen och Vivi-Ann Winqvist. De har både hjälpt se asylsökande sedan de anlände i fjol, och tycker situationen är omänsklig:

– Migri fattar vidriga, inhumana beslut, jag tycker nästan de borde åtalas, säger Winqvist argt.

Hon har hjälpt demonstranterna med polislovet.

Rantanen är olycklig för sina vänners del, och tycker det är ett slöseri med resurser att inte bevilja människorna asyl:

– Nu har de rotat sig och börjat komma in i samhället, och så skall de bort.

Mer läsning