Arvet kan förblinda

– Radikaliseringens rötter finns alltid i hatet, sade Sirpa Kähkönen som i fredags diskuterade ordlösa hemligheter tillsammans med Anna Lindholm.

Det immateriella arvet inom släkten kan begränsa ens sätt att se på omvärlden. Det konstaterade historikern och författaren Sirpa Kähkönen och läraren och författaren Anna Lindholm, då de i fredags i samband med bokkalaset diskuterade ordlösa hemligheter i samhället.

Lindholm som år 2015 utkom med boken Projekt Ines – Fem kvinnor i inbördeskriget 1918 berättade att hon burit på den vita sidans berättelse om händelserna 1918. Den omfattar synen att det var bra att de vita vann.

– Den röda sidan visste jag inte så mycket om, sade hon om läget innan hon började arbeta med sin bok som belyser krigstragedin ur båda sidorna.

Arkiven gav förklaringar

Sirpa Kähkönen vars bok Graniittimies som handlar om finska ungdomar i mellankrigstidens Sovjetunionen nu utgivits också på svenska (Granitmannen) bar på ett motsatt arv.

– Den röda traditionen var dominerande i min familj, sade hon och berättade att även hatet mot de vitas handlingar gått från generation till generation.

Kähkönen som också skrivit om sin morfars tid i Ekenäs tvångsarbetsinrättning berättade att hennes egen syn på händelserna nyanserats i takt med att hon rotat i arkiven och läst på.

– Jag hatar inte längre, för jag har haft möjligheten att forska i det som skedde. Nu förstår jag helheten bättre.

Hon sade att hon tidigare intuitivt alltid funnit sig på den förlorande sidan, vilket också hade begränsat hennes eget blickfält.

– Det var befriande att inse att jag hade felplacerat mig själv.

Sirpa Kähkönen konstaterade att vi också i dag har fenomen som få talar om. Som exempel nämnde hon de politiska ledarnas fraseologi om den krassa ekonomin och att det inte finns några andra alternativ än de som läggs fram.

– Våga diskutera och ta ton. Sitt inte tyst, löd Anna Lindholms uppmaning till åhörarna.

Kalaset fick rivstart

Kähkönen och Lindholm talade i bibliotekets foajé på eftermiddagen och de samlade en stor publik. Fullt hus var det på samma ställe redan klockan elva, då Bokkalaset formellt öppnades och då Olle Spring diskuterade med Mikael Enberg om den färska boken Vår lilla stad.

Boken som Spring sammanställt och som förverkligats i samarbete med Ekenässällskapet består av en samling krönikor som journalisten Sven Holmström skrev i VN 1978–1997.

– Boken är en hyllning till lokaljournalistiken, sade Spring och konstaterade att den gamla stammens lokalredaktörer hade en god blick för både smått och stort.

Mer läsning