Arméfartyg på grund – beväringar skadades

Båtar av typen Jurmo utanför Hangö. Bild: Roni Rekomaa

Nio beväringar skadades lindrigt under marinens övning i Obbnäs.

Nio beväringar från Nylands brigad skadades på eftermiddagen under övning i Obbnäs i Kyrkslätt, uppger marinen. Kommendörkapten Mika Niemi säger att en transportfarkost av klassen Jurmo körde på en sten då den återvände efter övningar i skärgården.

Enligt Niemi inträffade olyckan ungefär halvvägs på resan tillbaka i en smal passage då det började skymma vid femtiden på eftermiddagen.

– Duggregnet försvårade även förhållandena. Ett litet navigationsfel och så var det hänt.

23 personer befann sig ombord på båten. Nio av dem fick lindriga skador. De skadade har förts till sjukhus. Alla passagerare satt inne i båten. Den skadade farkosten eskorterades till land av två Jehu-landstigningsfarkoster. De skakade fördes över till en tredje Jehu-båt som förde dem direkt till kajen. Därifrån fördes de till sjukhus.

– Då vi hörde om olyckan blev vi oroliga över vad som kan ha hänt, men till all lycka inträffade inget värre, säger Niemi.

Olyckan inträffade under marinens huvudövning för i år, MEPU 16. Övningen pågår i Skärgårdshavet och i Finska vikens kust- och havsområden under en dryg vecka.

Mer läsning