Årets unga designer trivs i Fiskars

Antrei Hartikainens ateljé i Fiskars är fylld med allt från skulpturer till möbler och olika typer av bruksföremål. Det är här snickarmästaren, som utnämnts till årets unga designer, skapar sina verk som han själv helst vill klassa som både konst och bruksföremål.

Det doftar gott av trä i ateljén och arbetsbänkarna är täckta av verktyg och föremål som Hartikainen håller på att färdigställa.

– Jag vill inte placera mina skapelser i fack. Jag tycker om att blanda design och funktionalitet. Ett par salladsbestick är såklart bruksföremål, men samtidigt strävar jag efter att forma dem så att de också är konstnärligt tilltalande, säger Antrei Hartikainen.

En del av det han skapar tenderar ändå att vara mera ren konst, som exempelvis hans träskulpturer, medan skedar och skärbrädor även har praktiska användningsområden.

Landskap som inspirerar

Antrei Hartikainen, som från början kommer från Outokumpu, har bott i Västnyland i många år redan. Efter att ha studerat till träartesan i Joensuu började han jobba på Nikaris möbelfabrik i Fiskars. Med möbelfabriken har han fortfarande samarbete, trots att han numera har skapat sig ett namn som formgivare.

– Jag trivs väldigt bra i Fiskars. Det är en otroligt kreativ miljö med så många konstnärer och hantverkare i samma by. Jag inspireras också mycket av de vackra landskapen och naturen omkring.

Att naturen är en stor inspirationskälla för Hartikainens konstnärskap syns också tydligt. Formerna är organiska och man kan se allt från vattendroppar till frökapslar i designen. Det är mjuka former och harmoniska linjer, minimalism med en liten extra krydda av naturen själv.

Tar hjälp av dator

Hartikainen jobbar intuitivt när han tar fram unika föremål eller prototyper för mindre serier av föremål. Skulpturer och prototyper görs helt och hållet för hand och Hartikainen får även inspiration av själva materialet han jobbar med. Vilket träslag som används spelar också en stor roll för slutresultatet.

– Lönn är ett av mina favoritträslag och passar väldigt bra för mindre bruksföremål. Lind är ett annat träslag som är trevligt att jobba med.

Då Hartikainen gör serietillverkade föremål gör han först en prototyp manuellt och använder sig sedan av ett datorprogram för att skapa en tredimensionell modell av föremålet. Den tredimensionella modellen programmeras in i en maskin som skulpterar och sågar fram formen i trä. På detta sätt kan Hartikainen tillverka små serier av likadana föremål. Ytbehandlingen och finslipningen gör han dock för hand, så varje föremål har fortfarande något unikt över sig.

– Som ytbehandling använder jag överlägset mest oljevax, säger Hartikainen och menar att det ger träet en vacker yta och samtidigt är det även lätt för den som köper föremålet att bättra på ytan själv då och då för att minimera slitaget. Ibland lämnar han dock träet obehandlat så att föremålet, efterhand som det används, får en naturlig patina.

Från Finland till Japan

Utnämnandet till årets unga designer tror Hartikainen inte kommer att påverka hans vardag särskilt mycket, förutom att allmänheten kanske får upp ögonen för hans verk på ett annat sätt än tidigare. Men, tillägger han:

– Självklart känns det väldigt bra att få erkännande för det jobb jag gör och mitt konstnärskap.

Hartikainens verk har under flera års tid visats på olika utställningar och mässor runtom i Finland och även internationellt i vitt skilda delar av världen, som Nederländerna, Japan och Kina. Det ena ger det andra, menar Hartikainen och säger att förfrågningarna om att delta i utställningar och även samarbeta med andra konstnärer ökat sakta men säkert i takt med att hans namn och unika formspråk blivit mera känt.

För tillfället samarbetar Antrei Hartikainen med glasdesignern Katriina Nuutinen. Han gör korkar och lock i trä till hennes glasvaser. Han deltar också i ett kommande offentligt konstprojekt i Helsingfors centrum inför nästa Helsinki Design Week. I det projektet deltar flera snickarmästare och arkitekter. Hartikainen ställer också för tillfället ut på Galleri Lokal i Helsingfors.