Årets strömmingsmarknad: Tage Gustafsson bäst på kryddfisk

De glada vinnarna. Bild: Dorit Salutskij

En jury korade de bästa strömmingsanläggningarna på strömmingsmarknaden i Helsingfors, som inleddes på söndagen.

Tävlingen om bästa kryddfisk vanns av Tage Gustafsson från Hangö. Tvåa var Mallemucken (Sjögren/Tamminen) från Kotka och trea Leif Bergman från Geta på Åland.

I klassen "Strömmingsöverraskning" segrade Toni Rantamaa från Sastmola med en strömmingsanläggning kryddad med senap, gräddfil, citron och dill. Pirjo och Reima Salonen från Tövsala kom tvåa med sin dillströmming. Trea var Jörres fisk från Pellinge med strömming kryddad med chili, gräddfil, citronpeppar och rosépeppar.

Tage och Eva Gustafsson har under åren kammat hem åtskilliga priser för sin kryddfisk och för sina strömmingsinläggningar. Gustafsson avslöjar hemligheten bakom prisregnet: Då vassbuken är nyfångad saltar han den i en tunna där den får stå i ett par dagar varpå han lyfter upp fiskarna och lägger dem i en ny lag med socker, salt och kryddor. A och o är balansen mellan sötma och sälta.

Helsingfors borgmästare Jan Vapaavuori hade äran att öppna årets strömmingsmarknad.

– Färsk och högklassig närproducerad mat är både trendigt och tryggt. Helsingfors är världens bästa havsstad så länge invånarna, företagarna och staden gör ett tätt samarbete, sade Vapaavuori under öppningsceremonin.