Årets bokhandel får ny ägare

Bokslut. Micke och Åsa Enberg är glada över att överlåta Kungsbokhandeln till Pia Stenroos (i mitten). Men de kommer att sakna diskussionerna med sina kunder. Bild: Kristoffer Nöjd

När Pia Stenroos fick frågan om att ta över Kungsbokhandeln i Ekenäs var det spontana svaret nej. Men hon lät tanken mogna.

Redan förra sommaren började Åsa Enberg fundera på att gå i pension. Men så kom hösten och Kungsbokhandeln tilldelades Schildts & Söderströms nyinstiftade pris, Årets finlandssvenska bokhandel. Strax efter det inleddes julruschen.

Så det var först efter julen som Åsa och maken Micke, som haft arbetet i butiken som "lördagsnöje", på allvar började planera sin reträtt. Det fanns några spekulanter men till slut kom man överens med Pia Stenroos om att hon tar över verksamheten.

– Pia har bra idéer och mycket energi, säger Micke.

Det är 25 år sedan Kungsbokhandeln öppnade. Men Enbergs har varit i branschen sedan 1982 då de blev delägare i Ekenäs bokhandel på Stationsvägen.

– Merparten av våra liv har vi hållit på med det här. Men roligt har det varit, konstaterar Micke.

Men oberoende av hur kul det är tryter orken ibland.

– I december hade vi öppet alla dagar förutom på självständighetsdagen. Det känns, säger Åsa.

Därför är hon glad att "sluta på topp".

– För att man vill och inte för att man måste, säger Åsa.

Kaffebjudning

Verksamheten överlåts officiellt på fredag den 9 mars. Då blir det kaffebjudning i bokhandeln med både de gamla och den nya ägaren på plats.

– Och förhoppningsvis mycket folk och positiv anda. Vi är med och hjälper Pia och njuter av situationen, säger Micke.

I Pia Stenroos händer kommer bokhandeln att få ett nytt koncept. Det blir en affär som kombinerar böcker, inredning och leksaker.

Det är en helt naturlig kombination eftersom Pia för tillfället driver inredningsaffären Mysiga hem men tidigare har varit leksakshandlare.

– Det har stört mig att det inte har funnits någon leksaksaffär i staden på sistone. Jag tycker att en bokhandel och en leksaksaffär hör till basutbudet. Utan det är det ingen fullvärdig stad.

Pia planerar att den nya affären ska öppna den 2 maj. Det sker på ny adress. Affären flyttar till Kungsgatan 9 där bland annat Seppälä har verkat, även kallat Norvahuset.

– Att vara direkt mot Kungsgatan är en fördel. Jag tror att det är ett bra ställe, säger Micke.

Han tror också på ett bredare sortiment.

– För en bokhandel är det ganska stillsamt på våren och i början av hösten. Därför är det en god idé att ha många ben att stå på.

Bransch i förändring

När paret Enberg gav sig in i branschen fanns det 600 bokhandlar i Finland. Nu finns det bara en tiondel kvar. Mycket har förändrats.

– Ungdomarna läser inte lika mycket längre. När jag började pendla till Helsingfors satt de flesta och läste i en bok eller tidning. Nu har de pekplattor eller telefoner. Å andra sidan säljer vi mer pocketböcker, mer barnböcker, mer reseguider och mer lokala böcker än förut.

Trots det har böckerna fortsättningsvis varit huvudprodukten för Kungsbokhandeln.

– Böcker kan man sälja med gott samvete. Det är inget skadligt med böcker. De är alltid bra. Att läsa en bok är ett oslagbart sätt att ta till sig en historia, säger Micke.

– Dessutom är det mycket bättre att läsa ur en bok vid läggdags än från en skärm med dess sken, kompar Pia.

Också gratulationskort och sällskapsspel på svenska har varit en betydande inkomstkälla för Kungsbokhandeln.

– Utbudet på svenska börjar vara så litet till exempel i huvudstadsregionen. Vi har många kunder som kommer långt ifrån för att handla svenska böcker, spel och kort på lager. Det är bara att fortsätta bygga vidare på det.

Från Kungsbokhandeln följer Jonna Nyström med som anställd.

– Jag är ganska bra på spel, pussel och pysselgrejer. Men jag behöver en introduktion i böckernas och konsttillbehörens värld. Det är bra att jag har Jonna som kan hjälpa mig. Men hittills har jag lärt mig alla mina jobb i livet så nog ska jag lära mig det här också, säger Pia.