Arenan i Ingå vida populär

Aktia Arena i Ingå kom till tack vare en grym talkoanda. Hundratals frivilliga jobbade som myror då hallen restes. Det tog inte slut där – sedan i höstas har man jobbat med anläggandet av en konstgräsplan och en förrådsbyggnad.

Invigningen av Ingå Aktia Arena hölls i maj 2011 och sedan dess har utvecklingen fortsatt. Här sysslas det bland annat med grenar som fotboll, innebandy, tennis, friidrott, badminton, bågskytte och handboll.

Den uppvärmda hallen är 40 gånger 80 meter stor och består av en konstgräsplan, en golvplan samt löpbanor. Linda Holmqvist som håller i bokningarna berättar att kalendern för såväl konstgräset som golvplanen är välfylld.

– Konstgräsplanen i hallen är nog bokad alla kvällar och veckoslut men på golvet kan det finnas tider.

Vardagar mellan klockan 14 och 16 kan man ringa henne på nummer 040-540 4474 för att kolla bokningssituationen. Man kan också boka tider på adressen info@ingaarena.fi.

Populär hall

Det är inte bara föreningar och privatpersoner från Ingå som har bokat tider i hallen. Också från Kyrkslätt, Sjundeå, Virkby och Raseborg kommer idrottare för att träna på Ingås konstgräs.

– Exempelvis har BK-46 från Karis konstgräset bokat alla fredagar och Virkkalan Tarmo från Virkby en stor del av lördagen. På söndagarna är det litet blandat.

Bokningskalendern görs upp en gång om året, det sker på våren, så det är snart dags att lägga det pusslet.

Också skolorna i Ingå använder hallen ibland.

– Bland annat hade Merituulen koulu nyligen hallen bokad en vecka, säger Linda Holmqvist.

Nytt konstgräs ute

Snart står också en konstgräsplan utomhus klar. Tom Bäckström som sitter i hallföreningens styrelse berättar att man ursprungligen hade tänkt att planen skulle bli klar i december, men markarbetena blev mer omfattande än man ursprungligen tänkt.

– Det blev ganska mycket berg att spränga, säger han.

Bortgrävd jord och sprängmassor har man passat på att använda som grund på andra ställen på arenaområdet. Kommunen har dragit om spånbanan, gjort nya spårdragningar, byggt servicevägar och dragit mer belysning till området.

– Kommunen har också anlagt en extra plan bakom konstgräsplanen som i framtiden kan bli tennisplan eller en plats för en skridskorink.

Tom Bäckström är glad över att kommunen varit smidig och passat på att göra arbetena nu då det ändå är en massa på gång runt arenan. Det går helt i linje med hur man resonerar inom hallföreningen.

– Vi försöker ligga ett steg före det som händer just nu, ifall vi gräver och drar rör så drar vi några extra rör så man inte behöver gräva upp allt en annan gång.

Själva konstgräset till den nya planen finns redan på plats, om än inte på planen utan på pallar, och det har faktiskt sina rötter i grannskapet.

– Materialet till gräsmattan härstammar från Termonova på andra sidan vägen. Det har skeppats till Europa där konstgräset tillverkas och så har det skeppats hit igen, säger Tom Bäckström.

Materialet är av bästa klass och planen kommer ha officiella mått godkända av Fifa.

– Så i princip kan här spelas ligamatcher till och med.

Nybygge på gång

Intill den befintliga hallbyggnaden bygger hallföreningen en ny byggnad, en förrådsbyggnad som ska bestå av tre sektioner. En tredjedel blir helt uppvärmd och ska bland annat rymma ett mötesrum, en tredjedel blir som Tom Bäckström säger semiuppvärmd och den sista längan kall.

– I förrådsbyggnaden ska vi bland annat förvara de bänkar och bord som vi nu har radade inne i hallen. Det blir också möjligt att förvara större maskiner i byggnaden eftersom vi förser den med stora, breda lyftdörrar.

Mycket på samma plats

Området kring Ingå Aktia arena kommer vara ett mångsidigt center för idrott då allt är klart. I närheten av arenan finns förutom kommunens motionsspår också Raseborgs skyttars skjutbana och inte långt ifrån ligger Ingå IF:s skidstuga.

Planer för ännu mer finns:

– Vi har i tankarna att man kunde bygga en byggnad bredvid den nuvarande hallen där det skulle finnas plats för kaféverksamhet och funktionärer under tävlingar som ordnas här. I den byggnaden kunde också ett gym få plats, säger Tom Bäckström.

Han hoppas på att representanter från olika idrottsföreningar i kommunen kunde komma samman i en kommitté som skulle planera och tillsammans bygga hallen enligt samma goda talkoprincip som övriga anläggningar byggts.

Utöver sportsliga evenemang ordnas varje år en Oktoberfest i hallen och nu i vår ska också en hobbymässa hållas här.