Anu Koivunen: Sipilä vill rädda Centern inför valet

Professor Anu Koivunen anser att statsminister Juha Sipiläs (C) beslut att avgå är ett försök att rädda Centern inför riksdagsvalet. Bild: Mika Tuominen

Medieforskaren, professor Anu Koivunen ser att det är centerledaren Juha Sipilä som på fredagen stått framför mediernas kameror, inte statsminister Sipilä.

Att Sipilä presenterade beslutet om att avgå som statsminister som ett personligt beslut ser Koivunen som starten på Centerns valkampanj.

– Det handlar om att rensa spelplanen inför valrörelsen.

I Yles gallupundersökning som kom ut på torsdagen såg det dystert ut för Centern. Enligt Koivunen är det därför svårt att inte se fredagens utspel som starten på en valkampanj. I den valkampanjen är Centern inte är bunden till att försvara social- och hälsovårdsreformen.

Koivunen säger att det finns en bred opposition mot Samlingspartiets vilja att privatisera vården och andra offentliga tjänster, och nu kan Centern sälla sig till den opinionen.

– För mig ser det här ut som ett taktiskt beslut. Ett försök att rädda Centern inför valrörelsen och samtidigt äga debatten om social- och hälsovårdsreformens fall.

Under presskonferensen på fredagen upprepade avgående statsminister Sipilä flera gånger sin besvikelse över att man inte lyckat ro vårdreformen i land. Att han däremot inte gick in på dessa misslyckanden i detalj utan koncentrerade sig på sina känslor spinner vidare på den bild Sipilä vill ge av sig själv som en principfast man.

– Sipilä har lanserat sig själv som en väldigt resultatinriktad ledare som leder Finland som ett företag. Samtidig har det handlat mycket om hans känslor.

Koivunen erinrar sig tiden när Sannfinländarna för två år sedan sprack som parti. Då pratade Sipilä, Petteri Orpo (Saml) och Sampo Terho (Blå) i offentligheten om värdegrund, värderingar och hur det då kändes.

– Också i andra sammanhang har Sipilä hänvisat till vad som är svårt för honom. Jag tycker att den här kombinationen av att vara resultatinriktad företagsledare och prata om känslor är intressant. Jag tolkar det som att han tar udden av kritiken och att de frågor som ställs till honom leder till att han tar fram sin person.

Koivunen säger att den stora motsättningen är att Sipilä säger sig bära politiskt ansvar för vad som skett men ändå säger att det var ett personligt beslut. Hon tolkar att ett politiskt ansvar skulle vara att som företagsledare analysera situationen och se vad som fungerar och inte fungerar och bjuda in till samtal efter valet.

– Politiskt ansvar är inte att säga att man är besviken, säger Koivunen.

Mer läsning