Äntligen seger för HC HIK

Där satt den. Janne Korpimäki var Hickens bästa målskytt när laget vann för första gången på nästan ett år. Bild: Kenth Österberg

På söndagskvällen lyckades Hangölaget HC HIK vinna en handbollsmatch. Pargas IF föll med 22–19 i FM-ligakvalet Hangö och Hicken tog säsongens första seger. Dessutom gjorde laget det i hemmahallen.

23 raka förluster fick räcka. På söndagskvällen lyckades Hicken ta sin första seger på nästan ett år. 21 mars 2017 föll PIF med 27–14 i FM-ligakvalet i Hangö men efter det har Hicken endast förlorat.

En av de mest utslitna klyschorna inom idrott är att alla sviter för eller senare tar slut, men det ligger en sanning i den. För Hicken tog det 362 dagar att bryta sin rad av förluster.

– Det var en stor lättnad. Jag såg på killarna efteråt att de verkligen har väntat på det här men det gäller också mig, säger tränaren Petter Forsström.

Det var inte mycket som skilde lagen åt i Hangö och efter en kvart ledde hemmalaget med 6–5. Vid det tillfället hade Janne Korpimäki - som har varit borta på grund av skada - gjort tre mål.

– Janne är tillbaka nu men vi får se hur hans hand känns i fortsättningen. Jag antar att den kommer vara mycket sjuk efter dagens match, säger Forsström.

Det jämna spelet fortsatte halvleken ut och i paus var ställningen 9–9. Den första kvarten av andra halvleken gick i PIF:s regi och laget ledde flera gånger med en boll.

– Matchen följde samma mönster som tidigare. Vi började bra men sedan kom en dålig sekvens där vi tappade spelet. Orsaken var igen att vi inte orkade, säger Forsström.

Något större försprång skapade inte gästerna och med knappa åta minuter kvar att spela kom det avgörande rycket.

Men det var Hicken som stack ifrån.

18–18 blev då till 22–19 och det klarade inte gästerna av att svara på. Hicken höll målet tomt under de avslutande minuterna och laget klarade av att ta säsongens första seger i säsongens 20:e match.

– Janne (Korpimäki) spelade på bra på den vänstra kanten och Roy Lindqvist spelade bra på den högra. Roy sköt fem skott och gjorde fem mål, men förstås spelade hela laget bra. Vårt försvar fungerade och i målet stod Niklas Nummikoski för flera räddningar, säger Forsström.

Tre matcher kvar

I och med de efterlängtade poängen har Hicken ännu möjlighet att klättra i FM-ligakvalets tabell. Efter tre spelade omgångar är Hicken sist på två poäng, lika många som nästjumbon Atlas FinEst. Både tabellettan PIF och tabelltvåan HK Pötsi har fyra poäng.

På torsdag kommer HK Pötsi till Hangö och ett dygn senare står Atlas FinEst för motståndet i Myrbacka. Följande veckas onsdag avslutas säsongen med en bortamatch mot PIF i Pargas.

– Vi kan njuta av den här segern i kväll men efter det måste vi snabbt ner på jorden. De två följande matcherna ställer krav på konditionen men situationen är densamma för alla. Klarar vi av att ta två segrar blir det en form av finalmatch mot PIF, säger Petter Forsström.

HC HIK-PIF 22–19 (9–9)

HC HIK: Janne Korpimäki 8, Roy Lindqvist 5, Mathias Sandblom 4, Robert Bäckman 2, Linus Sandblom 2, Oliver Nordlund 1

Mer läsning