Äntligen lite seriös racing i portabelt format

BÄST PORTABELT Mest imponerande framstår spelet i portabelt läge, där den mindre skärmens förmåga att dölja småskavanker verkligen får grafiken att skina. Bild: Privat

Ett synnerligen välkommet tillskott i Switch:s spelbibliotek.

Okej, vänta nu här… Så medan PlayStation 4- och Xbox One-ägare får ett helt nytt Grid att sätta tänderna i, får Nintendo Switch-spelare nöja sig med fem år gamla Autosport?

Ja, jag kan ana din reaktion, och jag har varit där med. Men med facit i hand har jag också kommit till insikt och övertygats om fördelarna. Tro mig när jag säger att det inte är så illa som det förmodligen låter, och att alternativet – det vill säga en kraftigt nerbantad version av nya Grid – troligen inte hade varit att föredra.

Eftersom originalet till PlayStation 3 och Xbox 360 krämade ut det allra mesta ur dåtidens hårdvara, har förutsättningarna för att höja ribban ytterligare på Switch varit optimala. Med ett jämnare flyt, högre bildupplösning och ett nedladdningsbart tilläggspaket med förfinade bilmodeller är Autosport en perfekt matchning för Switch – och den vassaste konsolupplagan hittills. Något som resulterar i ett oerhört mycket mer helgjutet helhetsintryck än om det nya spelet istället hade nedgraderats till oigenkännlighet för att kunna drivas av enheten.

Och vem har förresten sagt att Autosport på något sett skulle vara sämre? Faktum är att det om något snarare är tvärtom. Här finns ännu lite av den intensitet och nerv som fattas i nya Grid, och urvalet av banor och evenemang är trots allt inte väsensskilt annorlunda. Det slår mig faktiskt att inte lika mycket hänt mellan spelen som man kanske skulle kunna tro. Det är i så fall mest det nya dygns- och vädervariationerna som jag på allvar kan sakna.

Vad som däremot faktiskt känns rätt och slätt dåligt hanterat är avsaknaden av onlinestöd och lokala flerspelarmöjligheter. Istället kommer det att göras tillgängligt först senare via nedladdning, vilket naturligtvis spär på känslan av särbehandling gentemot Switch-publiken.

Men i allt väsentligt står sig Grid Autosport som ett kompetent, snyggt och underhållande racingspel som fyller ett tomrum i Switch:s spelbibliotek.

Det perfekta resesällskapet för racingentusiaster på språng.

Fotnot: Spelet säljs enbart digitalt

Format: Nintendo Switch

Åldersgräns: 3

Betyg: 3/5

Mer läsning