Äntligen en seger för EIF

Andra segern. Efter fem oavgjorda matcher på raken lyckades EIF och Jacob Bushue vinna igen. Bild: Jesper Sundström

Ekenäs IF lyckades bryta sin rad av oavgjorda resultat och ta en seger. Dessutom gjorde EIF mål och laget är fortfarande obesegrat.

Efter att ha inlett säsongen med en seger och fem oavgjorda matcher på raken kunde EIF titulera sig som seriens enda obesegrade lag. Samtidigt hade målskyttet vållat problem och EIF hade gjort tre mål inför resan till Kajana på lördagen. Men då EIF endast har släppt in två bollar har problemen i målskyttet blivit förlåtna.

Inte heller matchinledningen mot AC Kajaani tydde på ett målkalas av EIF. I den 25:e minuten dök hemmalagets Oskari Rounaja i närheten av EIF-målvakten Jonathan Jäntti, utan att den senare rörde sin motståndare. Hur domaren kunde få för sig att det var straff är en bra fråga men rättsskiparen pekade på straffpunkten. Då grep den assisterande domaren in och efter en diskussion mellan de två, valde huvuddomaren att dra tillbaka sitt beslut och spelet fortsatte utan straffspark eller större protester.

Kajaani vaknade efter domarincidenten och laget hade en bra sekvens med några chanser. Det bästa läget gick till Alberto Torres Ramirez som träffade ribban. EIF gjorde inte mycket väsen av sig innan paus – första halvleken slutade 0–0 – men efter visiten i omklädningsrummet tog gästerna över händelserna.

– Vi spelade inte bra i första halvleken och i paus sade vi att vi fick vara nöjda med 0–0. Vi sade också att det här var en match vi kunde vinna om vi kom upp på vår rätta nivå, säger lagkaptenen Johan Estlander.

Mål!

Etchu Tabe böts in i den 56:e minuten och han träffade stolpen med sin första bollberöring. Några minuter senare tog gästerna ledningen. Jacob Bushues fullträff betydde att EIF satte punkt för sin 384 minuter långa mållösa svit. Med knappa tio minuter kvar att spela gjorde EIF följande mål. Estlander slog ett inlägg och bollen gick till Tabe som stötte in 2–0.

När domaren blåste av matchen var det nöjda EIF-spelare som klappade om varandra. Laget hade tagit en seger och stigit till fjärde plats i tabellen. Visserligen har det inte varit någon panik under säsongsinledningen, för EIF har inte förlorat en match. Men då poängen i huvudsak har kommit via oavgjorda resultat är det klart att segern var välkommen. Även om man förstås hellre spelar oavgjort än förlorar.

– Visst har det funnits i bakhuvudet att vi inte har gjort mål och det var skönt att vi lyckades den här gången. Visst kan man säga att vi äntligen lyckades vinna, men det har ju ändå inte gått någon nöd på oss, säger Estlander.

Nästa match spelas på lördag i Ekenäs, då är det AC Oulu som gäller. Ett lag EIF har haft problem med under åren i division 1.

– Det känns bra att möta dem med ett stärkt självförtroende och det handlar om ett bra lag. På samma gång slog vi dem när vi möttes i cupen, säger Johan Estlander.

AC Kajaani-EIF 0–2 (0–0)

Jonathan Jäntti; Viktor Limnell, Ulrich Meleke, William Lindqvist, Ville Sevón (89. Akseli Ollila); Atte Sihvonen, Johan Estlander, Jacob Bushue; Hanson Boakai (86. Joel Akpini), Felix De Bona (56. Etchu Tabe), Riku Selander

Mer läsning