Äntligen börjar hundlivet i Ingå

Lång väntan. Camilla Gorbatow med schäfern Oona testar hundparken inför öppningen. Bild: Mira Strandberg

Efter en mångårig process står hundparken i Ingå färdig. På lördag blir det invigningsfest.

– Vad kan man annat säga än "jee"? Vi har jobbat aktivt för det här i två år, säger Camilla Gorbatow från föreningen Pro Ingå.

Det är föreningen som drivit projektet med en hundpark i Ingå, samlat in pengar och gett talkotimmar till själva utförandet. Projektet har planerats av en arbetsgrupp som bestått av representanter för Pro Ingå, hundklubben Canidae, Action dogs, Ingå handikappråd och dessutom ett antal privatpersoner. Slutresultatet är en hundpark med separata avdelningar för stora och små hundar och ett regnskydd för dem som kommer dit med hundarna.

– Det här ska vara en park där både hundar och människor trivs. Hit ska man få komma också utan hund, och man behöver absolut inte höra till föreningen för att få använda parken, säger Gorbatow.

En hund till låns

Pro Ingå och Ingå kommun kallar också parken för en "social hundpark". Tanken är att personer som inte har egen hund ska ha en möjlighet att umgås med hundar.

– Till exempel barn som inte har egen hund eller seniorer som inte längre kan ha egen hund kan komma hit och få lite hundsällskap – med ägarnas tillstånd, förstås.

På sikt hoppas Pro Ingå också på att kunna utveckla den sociala biten av parken genom att sammanföra hundägare som behöver hjälp med att rasta eller sköta sina hundar och personer som är intresserade av att sköta andras hundar. Hundpromenadgrupper och småskalig utbildning finns också i planen.

– Vi har tänkt att vi kunde samla intresserade och lite berätta hur man ska hantera hundar och vad man ska göra med dem.

Invigs också vid hundväder

En stor del av det som behövts för parken har föreningen fått som donation. Kommunen har stått för tomten och kommer i fortsättningen att klippa gräset i parken. Annars är det Pro Ingå som står för allt arbete med parken – planteringarna, gångarna och det lilla skjulet med redskap och regnskydd. I höst ska parken dessutom få ställningar av trä där hundarna kan hoppa och klättra – också de byggs på talko.

Finansieringen har föreningen samlat ihop själv, en stor del kom från Varuboden-Oslas utdelning "Det egna området till godo".

Invigningsfest blir det på lördag kl. 13–16. På programmet står uppvisningar i agility och rally toko, en raskavalkad, jakthundsuppvisning och rådgivning.

– Vi hoppas förstås på fint väder. Men är det hundväder klär sig alla i regnkläder!