Undvik onödiga skulder – låna inte för mycket

Vill du låna ansvarsfullt måste du först fråga dig själv om du verkligen behöver ta ett lån. Ett lån är inte bara pengar som kan gå till att dryga ut semesterkassan eller bygga ut altanen. Med ditt lån kommer också ränta och administrativa avgifter, dvs. kostnaderna för ditt lån.

Innan du ansöker om lån kan det vara en bra idé att lägga upp en preliminär budget. Hur mycket pengar behöver du låna? Och hur kommer din ekonomi att se ut när det blir dags att betala tillbaka lånet? Om lönen inte räcker till att täcka dina fasta utgifter OCH månadsräkningen för ditt lån ska du nog ta dig en tankeställare. Se på det så här. Ett bra lån leder till frihet. Ett dåligt lån leder till skuld.

Dåliga skäl till att ansöka om lån:

• Lån till nöje och lyxkonsumtion

• Lån för att betala av andra lån

• Lån för att få hushållet att gå runt

Lån trots betalningsanmärkningar

En betalningsanmärkning får man när räkningarna inte betalas i tid. Vanligtvis lever anmärkningen kvar i kreditupplysningsbolagens register i 2-3 år efter att skulden återbetalats. Under den tiden kan det bli svårt för dig att få ett lån. Många långivare ser på betalningsanmärkningar som ett tecken på en dåligt skött ekonomi och börjar genast att vifta röd flagga.

Det finns dock en del untantag. Vissa kreditbolag väljer att kika på andra faktorer utöver din kredithistorik. Årsinkomst, ålder och familjesituation spelar en avgörande roll. Däremot betyder inte det att du slipper undan skulden. Du måste i de flesta fall vara helt skuldfri för att beviljas lånet. Det enda undantaget är om du ansöker om ett finansieringslån, dvs. ett lån som endast kan användas till att betala av gamla skulder och krediter.

Låna från ansvarsfulla långivare

Är du fortfarande säker på att du behöver ta ett lån? I så fall gäller det att välja en lånetyp som passar just dina behov och förutsättningar. Högkostnadskrediter medför en viss risk men det sagt går det fortfarande att hitta mycket förmånliga snabbkrediter på den finska marknaden.

Det är däremot inte helt lätt att hitta det bästa och billigaste snabblånet. Ett bra tips är att söka via en etablerad jämförelsetjänst. Med en jämförelsetjänst slipper du själv spendera dyrbar tid på att läsa igenom kreditbolagens villkor och räntesatser. En bra och pålitlig tjänst är lainaa-helposti som förmedlar Finlands mest konkurrenskraftiga snabblån. Här behöver du bara knappa in önskat lånebelopp och låntagarens ålder så fixar lainaa-helposti resten. Snabbt, enkelt och – framför allt – gratis!