Ännu en specialbutik stänger

Hemslöjdsaffären Sländan på centrala Långgatan i Ekenäs sällar sig till skaran av specialaffärer som stänger. Slutförsäljningen inleds i dag.

Näthandeln var en bidragande orsak till att telefonbutiken Tele-Hörnan i Ekenäs satte lapp på luckan tidigare i månaden. Detsamma säger hemslöjdsaffären Sländans ägare Ull-Britt Ahlfors – näthandeln tar för många kunder.

Sländan stänger senast sista maj då hyreskontraktet går ut.

– Jag tycker att jag har gjort mitt nu, säger Ull-Britt Ahlfors.

Så om inte förr, är det nu läge att fynda garn, handarbeten och sytillbehör. Slutförsäljningen inleds i dag.

Pappan sålde sin båt

Ull-Britt Ahlfors har varit butikens innehavare sedan 1983. Sländan grundades 1959 av Ethel Nyberg men övertogs redan 1963 av Ull-Britts mamma Göta Lundberg.

Det var en stor satsning för familjen.

– Min pappa sålde sin mahognybåt för att finansiera affärsköpet, säger hon.

Gick i mammas fotspår

Hennes egen plan var att öppna en frisersalong. Då hon flyttade tillbaka till Ekenäs efter sina studier i Helsingfors började hon ändå jobba i hemslöjdsbutiken och 1983 tog hon över butiken helt.

De senaste fem åren har hon ändå trappat ner och jobbat endast en dag i veckan. I stället har dottern Pamela Ahlfors jobbat i affären, i 13 år närmare bestämt, men hon har beslutat att inte gå i mammas och mormors fotspår utan satsa på annat.

Erbjuder specialgarn

– Vår affär är en specialaffär med kvalitetsgarn. Att sticka är nog populärt, men utöver näthandeln har stormarknaderna tagit en stor del av kakan. Vi har satsat mycket på naturmaterial såsom alpacka- och merinoullgarn. De flesta vill ha mjuka material.

För oss har det varit viktigt med personlig betjäning och vi står gärna till tjänst om kunden till exempel behöver hjälp med en stickning, säger Ull-Britt Ahlfors.

Utöver garn att sticka med berättar hon stolt att hon har DMC:s brodergarn i alla 500 kulörer, plus olika grovlekar av pärlgarn samt specialtyger att brodera på. Också annorlunda garn med prydnadsknappar inspunna i garnet eller garn med fransar eller något annat extra har man kunnat hitta i Sländan.

– Material för vävning har vi också. Allt från lingarn och blårgarn till fiskargarn och poppana ...

Ruskovilla till Melles

För att inte ha alla ägg i samma korg började Ull-Britt för omkring tjugo år sedan som återförsäljare av Ruskovillas ekologiska kläder för hela familjen.

– Marielle Relander i Melles Hälsoshop har nu köpt upp mitt lager och tar över som återförsäljare.

Ull-Britt Ahlfors tycker det skulle vara trevligt om någon köpte den övriga verksamheten och fortsatte där hon slutar, men säger att det förmodligen kräver att verksamheten utvecklas:

– Kanske genom att bredda sortimentet, börja med kurser eller ge sig in i näthandeln.

Kunderna kommer hon att sakna, men i övrigt tycker Ull-Britt att det ska det bli skönt att inte längre vara företagare. Nu får hon tid för hemmet, stugan i skärgården och barnbarnen.